Nu tar förnuftet en rejäl siesta

Publicerad 2013-05-14

Markus Larsson om första semifinalen i Eurovision

Markus Larsson i Malmö.

MALMÖ. Det handlar om Danmark.

Och Danmark igen.

Men Petra Mede får antagligen den tuffaste matchen med tv-tittarna.

Följ ämnen

Telefonen ringde när jag satt på en restaurang i Köpenhamn i söndags. Anade oråd. Ett norskt nummer? Kan ju aldrig sluta väl.

Jag svarar motvilligt och får prata med en trevlig norsk journalist som går rakt på sak.

Norges artist Margaret Berger, som tävlar i andra semi­finalen på torsdag, har tydligen problem med sin kjol. Den är för snäv, eller nåt. Hon har fått kritik för sin kjol, eller nåt. Har jag en kommentar?

Jag vill hålla min telefon på ett väl avvägt avstånd från munnen och ­skrika:

– DET ÄR EN KJOL! VEM FAN ­BRYR SIG OM EN KJOL? KJOLAR SJUNGER INTE! KJOLAR BESTÅR OFTA AV NÅT SLAGS TYG! DET LÄR KNAPPAST PÅVERKA HUR FOLK I ITALIEN ELLER UDDEVALLA RÖSTAR, ELLER VAD DET NU ÄR FRÅGAN OM! ÅTERKOM OM PETTER NORTHUG BÖRJAR KÖRA TOUR DE SKI I KJOL! DET VORE NÅT! HA HA! TACK OCH FÖRLÅT!

Men jag lyssnar, hummar och svarar lugnt:

– Jag ger faktiskt fan i kjolen. Tack snälla … tack tack … lycka till.

Det är inte den norska journalistens fel, men när Eurovision börjar tar förnuftet en lång siesta. Välkomna, förresten. Det är dags igen. Denna gång i Malmö, tack vare en artist som gärna förväxlar Karlskoga med Karlskrona.

Bidragen i första semifinalen kan delas in i tre kategorier (plus ett som är i en sällsam klass för sig).

Äran i behåll

Danmark. Ukraina. Irland. Estland. Serbien. (Storfavoriten Danmark och Ukraina är tänkbara slutsegrare. Serbiens kläder måste vara det slutgiltiga beviset för att knark är rätt kasst).

Banala bautaballader

Ryssland. Moldavien. Cypern. (Sista minuten av Rysslands lama ballad är pampig. I övrigt: bra röster ska inte nödvändigtvis ta i så att stämbanden börjar hoppa bungyjump.

Mer eller mindre hopplösa fall

Österrike. Kroatien. Slovenien. Holland. Vitryssland. ­Litauen. Belgien. Belgien är förslagsvis  ”mindre” och Lituaen är ”mer”. Mycket ”mer”. Väldigt mycket … ”mer”.

Montenegro

Duon Who See. Tung balkaniserad hiphop med två rappande rymddräkter och en cyborg på sång. Obetalbar och utom ­tävlan. Semifinalens behållning vid sidan av Danmark.

För Sverige är årets tävling måttligt intressant. Någon vinst finns inte ens i fantasin. Därför ligger den största uppmärksamheten på själva showen och Petra Mede.

Mede är antagligen den person som åtminstone den svenska publiken kommer att bedöma hårdast i kväll, om nåt går snett.

Tror till och med att Carola hade det lättare 2006.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln