Mer gay än tre Pridefestivaler

avMarkus Larsson

NÖJE

Nöjesbladets ständige schlagerkrönikör Markus Larsson sätter på alla låtar i kvällens deltävling i Melodifestivalen

1 ”Rockin’ the ride”

Artist: Army Of Lovers

Army Of Lovers.

Tycker du att årets tävlingen varit för lite gay? Håll i bananen. På 180 sekunder lyckas Army­ Of Lovers vara mer gay än fjorton Melodi­festivaler och tre Prideparader. I denna smakfulla och subtila hudchock ser till och med tjejerna ut som Tarzan. Kinky Kong har svans. Bard har skägg. La Camilla mimar i otakt och har ett glitterkors i skrevet. Och låten? Äh, vad har det med saken att göra?

Som brittiska rockbandet King Lizard en gång sa: Viva la decadence!

2 ”Must be love”

Artist: Lucia Piñera

Lucia Piñera.

Brittiska souldivan Adele är en av ytterst få artister som fortfarande säljer skivor. Hennes­ andra album ”21” har varit den mest sålda i världen i två års tid. Adeles sound har framför allt influerat talangjakter. Var och varannan kvinna som framför soul på tv gör Adele-­karaoke. Här har låtskrivaren och kopieringsmaskinen­ Peter Kvint verkligen ritat av Adeles musik. Lucia­ Pinera­ hade lika gärna kunnat sjunga texten från ­”Rollin’ in the deep” över melodin.

3. ”You”

Artist: Robin Stjernberg

Robin Stjernberg.

Robin Stjernberg, känd från ”Idol”, tar weilandet – denna tveksamma sångteknik – till en ny nivå. Man kan ana en riktigt bra bombastisk radiohit här, men det kommer i skymundan av Stjernbergs vokalgymnastik. Rösten slår saltomortaler, briljerar på bygelhästen, svingar sig runt på barren så att kalket dammar och avslutar med ett par fina falsettvolter. En utmärkt idrottsprestation. Men ”You” hade varit en mer angenäm upplevelse om Stjernberg hade tonat ner sitt Scooby Doo-ylande.

4. ”Trivialitet”

Artist: Sylvia Vrethammar

En trivial promenad mellan några bok­stäver. I bossanova-takt.

5. ”Bed on fire”

Artist: Ralf Gyllenhammar

”Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrn.” Här är han.

Ralf Gyllenhammar.

Melodifestivalens heterosexuella svar på Liberace. Så här kan det också låta när en artist trär upp konkurrenterna på ett spett och grillar dem över ­öppen eld. Ralf Gyllenhammar från Mustasch frammanar­ sin inre James Hetfield i en tre minuter lång rockopera av stål. Hela tävlingens bästa låt. Och numret? Pornografi för pyromaner.

6. ”Jalla dansa sawa”

Artist: Behrang Miri

Behrang Miri.

Som konstnärlig ledare för barn- och ungdomsavdelningen på Kulturhuset i Stockholm blev Behrang Miri rikskänd efter att ha velat rensa bort homofobisk och främlingsfientlig litteratur från hyllorna, däribland Tintin. Här ställer han upp med en färgglad, mångkulturell och studsig fotbollscarnivalé. Begriper fortfarande inte­ varför vartenda bidrag med lite hiphop i blodet måste vara ett barnkalas. Men refrängen – ”allez, allez, allez” – sitter, oavsett vad man tycker om den, som en kroppsfint av Zlatan.

7. ”Breaking the silence”

Artist: Terese Fredenwall

Låtskrivare och artist från Täby, som bland annat har skrivit låtar åt Danny Saucedo. Låten är mjuk radiomaräng som varken tävlingen eller Sverige verkar kunna få nog av. Det vill säga: popmusik med akustisk gitarr och snö under skorna som gör allt för att inte märkas. Fredenwall saknar tonträffen och tyngden och uttrycket för att ”Breaking the silence” ska bli något mer än en låt som börjar, pågår och tonar bort. Hur lät den nu igen? Någon som minns? Inte? Föga förvånande.

8. ”Tell the world I’m here”

Artist: Ulrik Munther

Ulrik Munther.

Många har hängt en guldmedalj runt halsen på honom på förhand. Bidraget är designat för att avsluta pampiga konserter. Låtskrivarna, som skrev Loreens ”Euphoria”, har byggt ett mellomonster genom att pussla ihop bitar från Coldplay och U2 och de största houseartisternas popmelodier. Numret, där Ulrik Munther sjunger framför en bildskärm, är dessutom tävlingens snyggaste musikvideo. Att Munther själv inte klarar av att fylla ut sin nya storslagna stil – lär knappast spela nån roll.

ARTIKELN HANDLAR OM