Här föddes Timoteij

avMalin Collin

NÖJE

Skrällvinnarna i Melodifestivalen drillas i superskola i Skara

Foto: Carolina Byrmo

Skara. I lördags ­säkrade ­Timoteij en ­finalplats i Globen.

I dag är de tillbaka i skolbänken på Skaras succéskola Music and production efter skrällsegern.

– Vi hade aldrig stått på Melodifestivalens scen i lördags om vi ­inte börjat på den här ­skolan, säger Elina Thorsell.

Det är måndag eftermiddag på musikgymnasiet Music and production i Skara. I kafeterian gratuleras Timoteij-tjejerna av skolkamraterna i Noll Disciplin, punkbandet som tävlar i Melodifestivalen på lördag.

De 18-åriga tjejerna i Timoteij har fortfarande inte hunnit smälta lördagens framgång.

– När vi kom hem i söndags tittade vi på Melodifestivalen på video och pausade för att se hur chockade vi såg ut när vi gick vidare, säger Johanna Pettersson.

Flera skickade in

Timoteij laddar för finalen i Globen genom att vila sina röster. Och koncentrera sig på skolarbetet.

– Har vi matteprov före eller efter Globen? frågar Elina Thorsell sina kompisar i bandet.

Timoteij och Noll Disciplin var inte de enda eleverna från skolan som skickade in bidrag till Melodifestivalen. Det var däremot bara de som fick en plats i tävlingen, åtminstone det här året. Med ett branschnära samarbete och flera framgångsrika låtskrivare och producenter som lärare är Music and production en grogrund för nya talanger.

Skrev Perrelli-låt

Lars Dille Diedricson är lärare på skolan. Han är också låtskrivaren bakom hits som ”Tusen och en natt” som Charlotte ­Perrelli vann Eurovision song contest med 1999 och ”Jag ljuger så bra” som Linda Bengtzing tävlade med i Melodifestivalen 2006. Bert Karlsson, som äger fastigheten där skolan ligger, brukar titta in med jämna mellanrum.

– Jag undervisar i hur man lyckas. Jag har ju ändå vunnit Melodifestivalen 16 gånger så jag kan det här, säger Bert Karlsson.

”Här har vi tränat”

I skolans källare ryms inspelningsstudio och ett flertal rum där eleverna kan öva. Reggaetoner från en skolklass som har lektion blandas med en ensam gitarr från rummet bredvid.

Timoteij har övat på framträdandet till ”Kom” sedan strax efter nyår.

– Här inne vi har tränat på koreografin varje dag, säger Bodil Bergström och visar en stor skolsal med speglar längs ena ­kortsidan på entré­planet.

Efter Timoteijs skräll i lördags känner killarna i Noll Disciplin sig ännu mer laddade. Om skolkamraterna i trean kan gå vidare till final finns det kanske hopp för punkgruppen i tvåan.

– Vi är som en stor på familj på skolan, säger sångaren Jesper Björklund.

Kristian Wejshag är chef på Music center, företaget som ansvarar för musikutbildningskonceptet Music and production. Han är också Timoteijs manager och en av låtskrivarna bakom Jessica Anderssons bidrag ”I did it for love” i årets Melodifestival.

– Skolan är ett unikt trepartsförhållande mellan para­plyorganisationen Music factory, mitt företag Music center och den kommunala Katedralskolan i Skara, säger han.

Skövde högskola har en musik- och ljudproduktionsutbildning på Music factory som pågår parallellt med gymnasieskolan. Till hösten ska även ett högstadium starta i Music factorys lokaler.

– Vi tror på tesen om det långa lärandet, säger Music factorys vd Ewa Winberg.

”Viktigt ha utbildning”

Skolan är noga med att hitta en balans mellan talang och att driva ett bra gymnasium.

– Detta är ingen skola för att bara komma med i Melodi­festivalen. Det är viktigt att man har en utbildning med behörighet till högskolan så man kan bli vad man vill, säger Kristian Wejshag.

Skolan som gav oss Lady Gagas trummis och Zekes

NOLL DISCIPLIN

Två av medlemmarna i gruppen går på skolan. Tävlar i Melodifestivalen på lördag med låten ”Idiot

ANNELI AXELSSON

Sångpedagog på skolan. Har skrivit texten till artisten Neos bidrag i Melodifestivalen på lördag.

ANDREAS BROBJER

Före detta elev som spelat trummor på Lady Gagas världsturné.

LARS DILLE DIEDRICSON

Lärare på skolan, låtskrivare och producent. Har ­skrivit hits som ”­Tusen och en natt”, som Perrelli vann Euro­vision song contest med 1999, och ”Jag ljuger så bra”, Bengtzing bidrag i Melodifestivalen 2006. Har varit med i Melodifestivalen tio gånger på lika många år.

ZEKES

Bildades på skolan. Kom trea i ”Dansbandskampen” i TV4 2009.

Detta är Timoteij

Timoteij består av: Bodil Bergström, dragspel och sång, Elina Thorsell, flöjt och sång, Johanna Petterson, fiol och sång, Cecilia Kallin, gitarr och sång.

Går programmet Music and production i Skara. Bandet bildades i december 2008 på skolan.

Tävlar i årets Melodi­festival med ­låten ”Kom”, skriven av Niklas Arn, Karl ­Eurén och Gustav Eurén.

Gick oväntat vidare till finalen i Globen från deltävlingen i Göteborg i lördags i sällskap av Darin.

ARTIKELN HANDLAR OM