Svenske Peer hetast i USA

NÖJE

Doldisen Peer toppar Billboardlistan, gör musiken till tv-succén ”Glee” – och superstjärnor sjunger hans låtar

1 av 3 | Foto: ”Det är galet stort” Peer jobbar helst hemifrån. Där gör han musik till stjärnor som Céline Dion och ­Madonna. ”Det är bara när jag behöver ”face time” med kollegor som jag reser utomlands”, säger Peer Åström.

Enrique Iglesias skickar julkort till honom och Céline Dion är en god vän.

Peer Åström i Bromma är het, brännhet. Etta på Billboard i USA och nyligen belönad med en Golden Globe för bästa tv-musikal.

– Folk i Sverige förstår inte hur galet stort det är, säger Peer.

Hemma i villan gör Peer Åström musik som skapar eko ute i världen. Madonna, Cyndi Lauper och Enrique Iglesias är bara några av stjärnorna som sjunger hans låtar. I musikkretsar slog han igenom redan 2001 när han fick chansen att skriva musik åt Céline Dion.

Men i Sverige är låtskrivaren och musikproducenten Peer Åström en doldis.

– Jag har valt att hålla en låg profil, säger han själv.

Nu blommar 37-åringens skicklighet ut i offentlighetens ljus. Åström ligger bakom musiken till amerikanska tv-jätten Foxs hyllade tv-serie ”Glee”, som gör tittar-succé i länder som USA, Australien och Storbritannien. Soundtracket – med Peer Åströms och kollegan Adam Anders tolkningar av både klassiska och moderna hits – ligger just nu etta på Billboardlistan i USA.

Musiksnillet – historisk

Musiksnillet från Ljusdal i Hälsingland har dessutom precis lyckats med det ingen annan låtskrivare tidigare klarat av: att ha hela 20 spår samtidigt på iTunes 200 lista, samtliga från ”Glee”. Fem av låtarna ligger på topp 15-listan.

– Vi säljer galna 500 000 downloads i veckan bara i USA. Det är hur kul som helst, säger Peer Åström.

Själv undviker han röda mattor, prisceremonier och galor. Den ståtliga People’s Choice Awards-statyetten, som han också fått för sin medverkan i ”Glee” och som står i källarstudion i Bromma, hämtade han ut som ett paket på posten.

Peer trivs bäst i sitt gula hus hemma hos familjen, sångerskan Sofia Källgren och sonen Rasmus.

– Jag vill ha familjen omkring mig. Det är bara när jag behöver ”face time” med kollegor utomlands som jag ger mig ut och reser, säger Peer Åström.

Började trumma som 3-åring

Tre år gammal fick han ett trumset av sin mamma som noterat att sonen älskade att trumma runt på allt som fanns. Peer struntade i gymnasiet eftersom han i stället fick chansen att jobba i en musikstudio hemma

i Ljusdal. Under flera år var han sedan flitig musikproducent åt bland annat Wallmans salonger. Och så en vacker dag 2001 stötte han ihop med en annan blågul musikhjälte, Anders Bagge, som ville ha hjälp att bli klar med musik åt Céline

Dion. Resten är historia, som det brukar heta.

– Från noll till hur stort som helst på nolltid, konstaterar Peer Åström när han ser tillbaka.

Arbetat hårt

Framgången har inte kommit utan mycket hårt – men passionerat – arbete.

– Ringer dom från Fox så tackar man inte nej i den här branschen. Musiken är både mitt jobb och min hobby, min enda hobby.

Sambon Sofia dyker upp i studion när Nöjesbladet är på besök och får höra att vi pratar om makens arbetsflit.

– Under våra första sju år tillsammans var det inte många middagar vi hann äta tillsammans, var du inte i studion i Ulriksdal var du ute och reste, och jag kunde själv vara på turné, reflekterar Sofia. Studion hemma är helt enkelt ett jättelyft.

Semestra som ”vanligt folk” hinns dock aldrig med.

– Men nu ska vi till Santorini hela familjen, jag har hittat en fantastisk studio där, så jag kan jobba när Sofia och Rasmus njuter av solen och omgivningarna, säger Peer Åström.

Han har skrivit 120 låtar till "Glee"

”GLEE”-FAKTA: Amerikansk dramakomediserie från 2009. Serien är hittills i 22 delar, musiken utgör en viktig del.

”Glee” har även gjort succé i Sverige där den rullat med några avsnitt på TV4 under våren. ”Jag kan avslöja att TV4 kommer sända fler avsnitt”, säger Peer Åström.

Han och kollegan Adam Anders har hittills skrivit 120 låtar till ”Glee”, och fler skapas i detta nu.

”Glee” är skapad av mannen bakom succéserien Nip/tuck, Ryan Murphy.

Handling: ”Nördarna” i McKinley High sjunger i skolans kör men spanskläraren Will har bestämt sig för att ”nördkören” har potential att bli lika heta, eller hetare, än skolans ”coolingar”, fotbollspelarna och hejaklacksledarna.

Det här har Peer vunnit hittills

People’s Choice Awards delas ut inom kategorierna film, TV och musik och vinnarna röstas fram av det amerikanska folket. TV-bolaget CBS står bakom arrangemanget. Priset är för utom ära och berömmelse också en glasstatyett format av svenska Orrefors glasbruk.

Golden Globe Awards är näst efter Oscar (för biofilmer) och Emmy (för tv-program) den viktigaste uppskattningen för arbete inom nöjesbranschen du kan få. Pristagarna utses av ett stort antal internationella journalister som jobbari Hollywood.