Inte tjock. Inte överviktig.

avFredrik Virtanen

NÖJE

"Stor" är tydligen det politiskt korrekta ordet för fet.
"Biggest loser" på TV4 var fett ängsligt

Ett dekret utgick uppenbarligen från TV4-ledningen till produktionsteamet när Sveriges svennigaste tv-kanal bestämde sig för att göra den internationella tv-succén ”Biggest loser” på svenska:

Ordet "fet" får inte förekomma. Inte heller ”tjock” eller ”överviktig”.

Dessa ord förekom i varje fall inte, trots minst sagt många rimliga tillfällen. Istället använde alla ordet ”stor”.

"Jag har alltid varit stor", sa en av de bantningstävlande jättarna. "Att vara stor har liksom varit vår identitet", sa en annan koloss. Uppenbart regisserade.

Denna lilla detalj är talande för svenska "Biggest loser" och för hela TV4, en kanal som gärna profiterar på en vulgär succé men samtidigt vill vara fin i kanten. En balansakt som ofta misslyckas i TV4, men sällan lika gravt som i går.

"Biggest loser" utan en ursinnig Jillian Michaels med piska som skriker "YOU FAT FUCK, WHAT HAVE YOU DONE WITH YOUR LIFE!" blir till vattnig känslopjunk. Två puttinuttiga kändistränare, lika anonyma som programledaren Jessica Almenäs, ger en för klen kontrast till de utmattade och ledsna deltagarna.

Tjockisarna behandlas ovärdigt, med silkesvantar, som vore de offer och mindervärdiga bara för att de väger för mycket. Det är vämjeligt att se. TV4:s hysteriskt politiskt korrekta behandling är förminskande och översittande.

Och inte minst blir det långtråkig tv när vuxna människor behandlas som barn.

"Biggest loser" borde ha gjorts i Sverige av mindre ängsliga och mer humoristiska kanaler som TV3 eller Kanal5, eller helseriöst av SVT. TV4 är fett fel. Eller förlåt, ”stort” fel.

I kväll ser jag "Idol 2010" på TV4. Alltid roligt i början, innan barnen förstörs av popfabriken.

ARTIKELN HANDLAR OM