Mode

Prinsessornas miljongarderob

Av: 

Jenny Alexandersson

NÖJE

Så mycket kostar Victorias och Madeleines designerklänningar

Prinsessornas klänningar är värda över en miljon kronor.

Inför bröllopen fylls nu garderoberna med festblåsor från dyra utländska designer.

Vi betalar delar av notan.

Diane von Furstenberg, Oscar de la Renta, Elie Saab.

De utländska modedesignerna tar över prinsessornas garderober. Den senaste tiden har Victoria och Madeleine shoppat i New York, London, Paris och Milano. I Paris gick Victoria från den ena märkesbutiken till den andra med sin stylist Tina Törnqvist, och kom ut med nya shoppingpåsar.

”Inte stor som man kan tro”

Kronprinsessan behöver en hel rad nya uppsättningar kläder inför bröllopet och alla fester som anordnas veckorna före vigseln den 19 juni.

– Min garderob är nämligen inte så stor som man skulle kunna tro, avslöjade Victoria nyligen i Herman Lindqvists bok.

Klänningarna är dyra.

Aftonbladet har granskat vad kläderna som Victoria och Madeleine visat upp de senaste fem åren är värda. Bara ett axplock visar att prislappen landar på drygt en miljon kronor.

Madeleines vita sommarklänning från Oscar de la Renta går lös på 36?700 kronor. Men hur stor del av apanaget som används till klädinköp är hemligt.

– Det finns inga uppgifter på det, ­säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet.

Av kungafamiljens årliga anslag på 125 miljoner kronor redovisar man bara den del som går till driften av de kungliga slotten. Hur resten av pengar­na spenderas är inte offentligt.

Prinsessorna måste klä sig representativt.

– Det ska vara hög kvalitet och ­inget slit och släng på plaggen, säger designern Camilla Thulin.

En handsydd coutureklänning kan kosta upp mot ett par hundratusen kronor. Prinsessorna använder dem alltid mer än en gång, men Victoria katalogiserar klänningarna i ett datorsystem för att inte råka bära samma plagg vid liknande tillfällen.

Victoria har hyllats för sin nya stil efter att hon tog hjälp av stylisten Tina Törnqvist. Även lillasyster är en inspirationskälla.

– Jag har inga anlag alls för mode och smink, inte som Madeleine. Jag är tacksam att jag får hjälp med det numera, säger hon i boken ”Drottning med tiden”.

Det är främst internationella stjärndesigner som får klä Victoria. Libanesiske klädskaparen Elie Saab är en av dem. Men kritiker menar att prinsessorna borde satsa mer på svensk design.

– Det finns minst lika skickliga ateljéer i Stockholm. Det hade varit bättre att lägga pengar för hotellnätter och traktamenten hos Pär Engsheden så hade han kunnat anställa en sömmerska på heltid, säger designern Camilla Thulin.

Saknas klädpolicy

En av kungafamiljens viktigaste uppgifter är att marknadsföra svenskt näringsliv. Enligt hovet finns det ingen uttalad policy när det gäller Victorias och Madeleines klädinköp.

– Kronprinsessan och prinsessan vill i första hand bära svensk design. Men det går inte alltid att uppfylla för alla ändamål, säger Annika Sönnerberg.

Vid den senaste Nobelfesten valde Victoria en plommonlila galaklänning från libanesiske designern Elie Saab.

– Det är väldigt trist att se kungligheter med märkesplagg, det blir kaka på kaka, varumärke på varumärke. Det tar liksom ut varandra, säger Camilla Thulin.

Prinsessorna har egna kreditkort. Men när Victoria åker på shoppingresor med sin stylist låter hon ofta en hovdam ta hand om betalningen.

Tidigare skötte slottets hovdamer klädinköpen. De plockade plagg i Stockholms butiker så att prinsessorna kunde prova hemma på Drottningholm. Det de inte ville ha lämnades tillbaka.

Madeleine revolterade snabbt och började tidigt köpa sina egna kläder.

Och modemetropolerna är nu alltså heta resmål för prinsessorna. Efter Paris åkte Victoria förra helgen till Milano. Samtidigt var Madeleine på en shoppingresa i London. På det exklusiva varuhuset Harvey Nichols i Knightsbridge fingrade hon länge på lyxiga plagg av märket Joseph.

Hon var dessutom nyligen i New York med Childhood och kunde passa på att fylla på garderoben inför sin systers – och kanske sitt eget – bröllop.

Märke: Emilio Pucci.

Pris: En liknande klänning kostar 17 200 kr.

Tillfälle: Socialministermöte i Jönköping, 7 juli 2009.

Märke: Oscar de la Renta.

Uppskattat pris: 67 000 kr.

Tillfälle: Bröllop i Katarina kyrka, Stockholm 29 augusti 2009.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode