’South Parks’ Muhammed- avsnitt stoppas i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-29

"Vi måste tänka på vår säkerhet"

"South Park"-avsnittet där profeten Muhammed avbildas stoppas nu i Sverige. "Våra anställdas säkerhet är högsta prioritet", säger man.
"South Park"-avsnittet där profeten Muhammed avbildas stoppas nu i Sverige. "Våra anställdas säkerhet är högsta prioritet", säger man.

”South Parks” Muhammed-skämt blev för mycket.

Nu stoppas serien i svensk tv.

– Vi beklagar att det är såhär, säger Peter von Satzgerl, kanalchef för svenska Comedy Central till Nöjesbladet.

Matt Stone och Trey Parker, med sin bild av Tom Cruise i mitten.
Matt Stone och Trey Parker, med sin bild av Tom Cruise i mitten.

Som Nöjesbladet tidigare berättat har jubilerande komediserien ”South Park” skapat kontroverser i USA. I det 200:e avsnittet av serien utpekas skådespelaren Tom Cruise utpekas som homosexuell och profeten Muhammed har avbildats i björndräkt.

Detta har fått skaparna Matt Stone och Trey parker att hamna i skottgluggen rejält. Ett flertal muslimska grupper har reagerat häftigt på inslaget.

– Vi måste varna Matt och Trey att det de gör är korkat. De kommer antagligen att sluta på samma sätt som Theo van Gogh, skriver Abu Talhah al Amrikee på Revolutionmuslim.com.

Uttalandet syftar på holländaren Theo van Gogh som sköts ihjäl 2004 efter att han gjort en dokumentärfilm om våld mot muslimska kvinnor.

"Ytterst motvilligt"

Nu stoppas avsnittet i Sverige.
”South Parks” 200-avsnittsjubileum kommer alltså inte att visas på tv i Sverige. Detta efter ett centralt beslut från tv-kanalen Comedy central.

– Comedy central har beslutat att inte visa de här två avsnitten av ”South Park”. Det är ett beslut vi har tagit ytterst motvilligt, skriver man i ett officiellt uttalande.

Kanalen menar att det vore för riskabelt att visa avsnitten.

– Våra anställdas säkerhet är vår odiskutabelt högsta prioritet och av den anledningen har vi beslutat oss för att vidta dessa försiktighetsåtgärder, skriver man.

På svenska Comedy Central, som egentligen skulle sänt första delen av dubbelavsnittet i helgen, vill man inte ge ytterligare kommentarer annat än att beslutet är baserat på ”den hotbild som finns och som man tar på största allvar”.

– Vi beklagar att det är såhär, men jag kan bara hänvisa till det officiella uttalandet och kan inte ge några ytterligare kommentarer, säger Peter von Satzgerl, kanalchef för Comedy Central i Sverige.

Enligt von Satzgerl kommer det 200:e avsnittet i stället att ersättas av ”andra aktuella episoder" av "South Park”.

Profeten Muhammed har tidigare avbildats i ”South Park”-avsnittet ”Super best friends” från 2001 utan någon större uppståndelse.

– Men det var innan kontroversen med de danska teckningarna. Så något som var okej då är helt plötsligt inte okej längre. Det känns inte bra, säger Matt Stone i en tv-intervju med Boing Boing.