Birgitta Andersson fick Hederspriset till Gösta Ekmans minne

Vann priset på ”Barncancergalan - det svenska humorpriset”

För andra året i rad delades Hederspriset till Gösta Ekmans minne ut på ”Barncancergalan - det svenska humorpriset”.

Birgitta Andersson kammade hem priset. Och har en klar bild hur det ska firas.

– Jag ska äta glass, jag var så rädd att jag inte skulle komma i klänningen. Men jag älskar glass så jag ska ta en riktig portion och så ett glas vin, säger Birgitta Andersson till Nöjesbladet.

Hederspriset till Gösta Ekmans minne, tilldelas en person, duo eller grupp som har haft stort inflytande inom svensk humor.

Under måndagens Barncancergala delades utmärkelsen ut till skådespelerskan Birgitta Andersson, 85, som varit vän med Gösta Ekman sedan tonåren och som har spelat mot honom många gånger genom åren.

– Han var ju 17 år när vi började springa omkring på stan och titta på folk och ville ha roller. Vi studerade karaktärer för att vi skulle in på Dramaten och göra dramatiska roller. För det var inte fint att vara rolig, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju filmat och spelat teater och jag har varit både hans fru, hans mamma och hans moster. Vi har jobbat väldigt mycket ihop.

På frågan vilken roll i karriären som varit roligast att göra tvekar hon till en början.

– Det kan jag inte säga. När jag jobbade brukade jag alltid säga att det är den roll jag håller på med för tillfället. Det var mycket som var kul och bra. Men ”Från A till Ö” med Bert-Åke som var ugglan och jag som Hedvig sätter jag nog som nummer ett.

Hederspriset till minnet av Gösta Ekman delades ut just av hennes gamla kollega Bert-Åke Varg, 86, till stående ovationer från publiken.

– Hon har en komisk talang av Guds nåde. Det här är en fantastisk person som är omtyckt av hela Sverige, sade Varg i samband med prisutdelningen.

Skådespelerskan kan äntligen pusta ut och fira priset.

– Jag ska äta glass, jag var så rädd att jag inte skulle komma i klänningen. Men jag älskar glass så jag ska ta en riktig portion och så ett glas vin, säger hon.

Birgitta Andersson syns sällan ute i vimlet och det är många år sedan hon drog sig tillbaka från offentligheten, både privat och från scenen och vita duken.

Framträdandet på ”Barncancergalan - det svenska humorpriset” för att ta emot hederspriset var ett sällsynt undantag.

Hur leker livet nu för tiden?

– Ja, när man är så här gammal så leker det inte hela tiden. Men jag mår bra och jag har fem killar, barnbarn som är jätteroliga att följa. Jag har ett sommarhus i skärgården och ett krypin i stan och jag har stor trädgård, så jag har det bra, säger hon.

När priset åter kommer på tal så skiner skådespelerskan upp.

– Jag är väldigt glad och jag tycker att det är ett väldigt fint pris. Det är väl Marie-Louise Ekman som har gjort det tror jag? Det kommer få en hedersplats där hemma.

Publisert:

LÄS VIDARE