Fick sparken från ”Bingolotto” – nu stämmer Ingvar Oldsberg

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingvar Oldsberg fick sparken från ”Bingolotto”.
Han svarade med att hota att stämma de inblandade parterna TV4, Folkspel och Warner. Nu gör han verklighet av saken, på advokatens inrådan.
– Ingvar vill ha upprättelse och det är också något han borde få, säger advokaten Michael Fischbein.

Programledaren Ingvar Oldsberg har fått sparken från ”Bingolotto” efter att en internutredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i tv-produktionen. Oldsberg själv har hela tiden vidhållit att han inte vet vad de allvarliga arbetsmiljöproblemen är.

Sedan dess har han anlitat en advokat att titta på hans ärende. Ingvar Oldsberg, som hänvisar alla frågor till sin advokat, meddelar på tisdagen att han är redo att gå vidare med en stämningsansökan mot TV4, Folkspel och Warner.

– Jag är redo att göra det, på advokatens inrådan, säger Ingvar Oldsberg.

Och för advokat Michael Fischbein är det en självklarhet att göra verklighet av hotet om stämningsansökan.

– Ingvar har gett mig i uppdrag att upprätta en stämningsansökan, så det är vad jag planerar och det vi jobbar på nu. Det är grundat på den här kränkande särbehandlingen, som han har fått utstå, att han har blivit sparkad utan någon grund överhuvudtaget.

”Väldigt allvarligt”

Michael Fischbein uppger att både han och Oldsberg har försökt upprätthålla en dialog med TV4, Folkspel och Warner, men att de nekar all kontakt.

– Vi vet fortfarande inte vad de här arbetsmiljöproblemen handlar om. Det är det som är så allvarligt att vi inte får reda på dem. Ingvar har själv bett att få reda på dem. De här aktörerna skyller på och hänvisar till varandra i media, men vill inte säger mer än det de har sagt: interna arbetsmiljöproblem. Det tycker Ingvar är oacceptabelt. Du har fått sparken och det är allt du får reda på. Jag tycker det är förskräckligt.

En stämningsansökan kommer ta form i dagarna, meddelar Michael Fischbein. Jul- och nyårshelgerna lär fördröja processen något. Därefter har parterna tre veckor på sig att svara på stämningen.

– Jag och Ingvar kommer behöva prata vidare. Det som har framkommit här är ju väldigt allvarligt. Vi får se hur det utvecklar sig och om parterna kan sätta sig ner och prata och ha en dialog. De vore ju väldigt trevligt och helt rimligt, säger han och fortsätter:

– Ingvar vill ha upprättelse och det är också något han borde få. Det här känns naturligtvis outhärdligt att bli avskedad inför öppen ridå och utan en förklaring.

TV4: ”Finns ingen grund för stämning”

Exakt vad en stämningsansökan kan komma att innebära för TV4, Folkspel och Warner är i nuläget inte fastställt än.

– Vi har inte kommit så långt så att jag har formulerat själva yrkandena. Nästa fråga får bli hur vi lägger upp stämningen.

Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör, Bonnier Broadcasting och TV4:

”Det finns ingen grund för stämning. Avtalet med programprofilen avslutades av Folkspel efter att produktionsbolagets utredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem. Både Folkspel och TV4 har redogjort för grunderna för det för programeldaren. Även om programledaren och dennes ombud hävdar något annat. Vi har inte kontaktats av advokaten och vi har således inte något ytterligare att säga”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Johan Idering är vd på Warner Bros:

”Warner har inga kommentarer”, skriver han i ett sms.

Även Folkspels vd Hans Sahlin avböjer via ett sms att kommentera den planerade stämningen.

På Folkspel har man en annan bild av det som skett än den som Oldsberg och Fischbein beskriver. På måndagen tillbakavisade Hans Sahlin anklagelserna om kränkande särbehandling.

”Någon kränkande särbehandling av Ingvar Oldsberg känner Folkspel inte till. Ingvar Oldsberg har inte varit anställd hos Folkspel utan Folkspel har haft ett avtal med Ingvar Oldsbergs bolag. Ett avtal som Folkspel för övrigt valt att avsluta i enlighet med för avtalet gällande villkor, vilket även förklarats vid tidpunkten för avlutandet”, skrev han i ett sms då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM