Nöje

”Mamma Mia” - allas älskling

avJens Peterson

Succéfilmen har sålts i miljontals exemplar

”Mamma Mia!” är årets stora biosuccé.

Nästan två miljoner svenskar har sett den på bio. På dvd har den sålt i 700 000 exemplar.

Och svenskarna är inte ensamma om att älska ABBA-musikalen.

Foto: Foto: AP
Benny Andersson och Björn Ulvaeus har all anledning att skratta – deras film ”Mamma Mia!” säljer som smör både i Sverige och utomlands. I Storbritannien har vart fjärde hushåll filmen på dvd.

Tre brittiska kvinnor är stöttepelarna bakom ”Mamma Mia!” och filmen räknas som brittisk.

Den mest inkomstbringande brittiska i filmhistorien. I Storbritannien har den spelat in mer pengar än tidigare rekordhållaren ”Titanic”.

Hur delaktiga känner ni er?

– Benny har jobbat mer med filmen än jag, säger Björn Ulvaeus.

– Om det är musiken som gått in hos publiken så är det vi, säger Benny Andersson. Det är intressant att en musikalfilm fått sådan genomslagskraft.

I Storbritannien sålde ”Mamma Mia!” 1,5 miljoner dvd – första dagen. Det är nu den mest sålda dvd:n någonsin i Storbritannien – fem miljoner exemplar. Vart fjärde hushåll har ”Mamma Mia!” på dvd.

Norrmännen, som är hälften så många som oss, har köpt lika många dvd som svenskarna.

Spelat in fem miljarder

I USA har filmen spelat in 145 miljoner dollar på bio, närmare 1,2 miljarder kronor. Biointäkterna i resten av världen är 428 miljoner dollar. Sammanlagt har filmen alltså spelat in cirka fem miljarder kronor.

Och då har filmen ännu inte gått upp i Japan där den har premiär 30 januari.

– Filmen har gått dubbelt så bra utanför USA som i USA, säger Benny Andersson. Det är intressant, för det var likadant för oss i ABBA.

Filmens framgångar har också inneburit stor skivförsäljning. Soundtracket har sålt i cirka fem miljoner exemplar, över en miljon enbart i Storbritannien. ”Mamma Mia!”-effekten har gett ABBA:s hitsamling ”Gold” ny fart på försäljningslistorna.

”Har jobbat hårt”

Hur mycket har Tom Hanks varit inblandad i produktionen?

– Han visade sitt intresse väldigt tidigt, säger Björn Ulvaeus. Strax efter premiären på Broadway 2001.

– Hans fru Rita Wilson är ju från Grekland och ville göra ”Mamma Mia!”, säger Benny Andersson. Tom har tittat in då och då men hans partner Gary Goetzman har jobbat hårt. Deras bolag Playtone delade ansvaret med Littlestar. Det var klokt eftersom Playtone kan Hollywood.

Nu kan filmen vinna Golden Globe.

– Det är kul, säger Benny Andersson. Jag var i Los Angeles med Hep Stars 1966 och då var jag på Golden globe-galan. Det var inte alls så stort som det är nu. I filmbranschen verkar de tycka att det är lite trevligare att gå på den jämfört med Oscar.