Håll liv i ditt färgade hår

NÖJE

Nya produkter håller håret vackert länge

Foto: Aftonbladet Bild
Färgstarkt Julianne Moore är eldigt rödhårig, Angelina Jolie har en nötbrun ton och Madonna har för tillfället valt en rågblond hårfärg.

Har din hårfärg tappat stinget?

Lugn. Aftonbladet tipsar om produkterna som förstärker lystern och glansen mellan färgningarna.

Förra året såldes det nästan fem miljoner hårfärgningsset i Sverige. Mellan färgningar kommer det oftast en tid då håret mattas av, utväxten känns jobbig och glansen försvinner.

Nu finns det en helt ny generation hårprodukter som du kan använda mellan färgningarna som innehåller pigment som hjälper dig att hålla färgen.

Men hur fungerar det? Vi frågade frisören Örjan Jakobsson på frisörsalongen MOC i Stockholm.

Vad är det för speciellt med de här produkterna?

– De innehåller färgpigment som lägger sig utanpå hårstrået så att färgreflexerna håller längre. Det är ingenting som tränger in i håret så man behöver inte vara rädd för att det ska bli permanent färg.

Hur vet man vilken färg man ska välja?

– Det handlar om tycke och smak. Har du exempelvis ett blonderat hår kan du välja mellan att förstärka guldtonerna i håret eller dämpa det guldiga med violetta pigment. Röda och bruna pigment ger nya reflexer i håret.

Finns det några risker med att använda de här produkterna?

– Nej, inte som jag ser det. Du kan i princip använda det varje gång du tvättar håret. Silverschampo däremot ska man vara försiktig med. Om de sitter i för länge kan håret anta en violett ton, men då är det bara till att tvätta håret med vanligt schampo igen.

Fungerar de på opreparerade hår?

– Nej, de här produkterna är anpassade för ett färgat hår och för att ge gammal färg en uppfräschning. Även på färgade hår kommer utväxten förr eller senare och det brukar de inte bita på.

Blondin: Satsa på violetta pigment för en kall ton

Vårens blonda hårfärger är snyggast om de är färgade i många olika blonda nyanser så att det blir skiftningar i håret.

Foto: Malin Bonde

Rödhårig: Kopparrött hetast i vår

Röda färgpigment är det som har rykte om sig att tvättas ur håret snabbast. I vår ska du satsa på varma röda toner som kopparrött och djupröda slingor.

Foto: Malin Bonde

Brunett: Flera bruna nyanser ger bäst lyster

Varma bruna eller kalla bruna nyanser är en smaksak.

Foto: Malin Bonde

Frisörens proffsknep!

Köpställen:

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode