Så skapade han sitt miljonbygge

Publicerad:
Uppdaterad:

Åkerlund säljer stjärnorna med våld, droger och sex

Han är mer känd i Hollywood än i uppväxtorten Bromma.

Jonas Åkerlund har från ingenting skapat ett imperium som omsätter över 100 miljoner kronor.

Framgångsreceptet är sex, droger, våld - och Madonna.

SLOG IGENOM MED MADONNA När Jonas Åkerlund gjorde hennes video till "Ray of light" ville plötsligt flera superstjärnor jobba med svensken.
SLOG IGENOM MED MADONNA När Jonas Åkerlund gjorde hennes video till "Ray of light" ville plötsligt flera superstjärnor jobba med svensken.

Han fick den briljanta idén som värnpliktig biografmaskinist. På befälets nåder fick den unge, lite underlige mannen själv filma några bataljonsövningar.

I dag är Jonas Åkerlund, 37, världens hetaste videoregissör. Och reklamfilmare. Och nu också filmregissör.

Bland hans arbetsgivare finns Madonna, Ozzy Osbourne, Christina Aguilera, Robbie Williams, Paul McCartney och Lenny Kravitz.

Jonas Åkerlund har på drygt ett decennium byggt upp en mångmiljonsindustri kring sitt namn.

Huvudägare i koncern

Han är huvudägare i en koncern som 2000-2001 hade 95 miljoner i omsättning. Förra året var tillgångarna i företaget nästan 23 miljoner kronor. Han äger dessutom andelar i en rad andra bolag med miljonomsättning, bland annat reklambyrån Tempel som Jonas Åkerlund startade med sin vän Anders Tempelman.

Bland annat gjorde de den omtalade nynazistfilmen till Artister mot nazister i Globen för en tid sen. Också reklamfilmerna om svartsprit där människor har kanyler och levande råttor i munnen är signerad Tempel.

- Att det skulle vara levande råttor hade ingen tänkt på, det var Jonas idé. Han vet hur man kan göra något mer kraftfullt än man först tror, säger Anders Tempelman.

300 reklamfilmer

Jonas Åkerlund har gjort runt 300 reklamfilmer genom åren och det är framför allt genom dem som han tjänat de stora pengarna.

Karriären har gått spikrakt uppåt sedan den ordblinda - och enligt egen utsago - "skitkonstiga" killen från Bromma gick ut tvåårig social linje på Bromma gymnasium med snittbetyget 2,2 (han fick dock 5:a i bild).

Efter en tid i England och lumpentiden på filmdetaljen ringde den då 25-årige Jonas Åkerlund produktionsbolaget Mekano.

Började som praktikant

Han blev praktikant till bröderna Johan och Anders Skog.

- Han var mycket entusiastisk och intresserad. Tyckte att ingenting var omöjligt. Han var grym på att göra sig oumbärlig, berättar Anders Skog.

- Han var lite av en kuf. Han jobbade som regiassistent och hade en exceptionell jävla koll. Samtidigt var han tyst och blyg. Och det är han fortfarande, säger Anders Tempelman.

Jonas Åkerlund jobbade sig snabbt upp i graderna och lämnade 1994 Mekano för att bilda eget tillsammans med Lars Pettersson. En lyckad satsning.

- År 2000 omsatte vi 95 miljoner kronor och hade 20 anställda. Jonas var regissör och jag producerade reklamfilmer. Men mot slutet gjorde Jonas nästan bara musikvideor eftersom hans karriär gick så bra, säger Lars Pettersson.

Vägen dit gick via Roxette. I början på 90-talet fick han kontakt med Marie Fredriksson och Per Gessle. 1992 gjorde han sin första video för bandet, "Fingertips". Åkerlund står bakom totalt ett 20-tal av Roxettes videor.

- Som yrkesman är han väldigt skicklig och har en egen stil. Han gjorde "Kix"-videon åt mig och jag tycker fortfarande att det är en av de häftigaste musikvideor som har gjorts, berättar Per Gessle.

Med Prodigy-videon "Smack my bitch up" blev Jonas Åkerlund ett namn även internationellt, mycket tack vare grova scener med sex, droger och våld; ingredienser som har blivit ett signum för Åkerlund. Till och med i hans cirkusprojekt Super Cirkör ingick porr och våld.

Madonna genombrottet

Men det var med Madonnas "Ray of light" som plötsligt "alla" stora artister ville ha Jonas. Men i den svenska reklambranschen blev han iskall.

- Efterfrågan gick från dålig till sämre. Ingen ringer Jonas längre och det vet jag att han är ledsen över. De tror väl att han är för upptagen, säger Anders Tempelman.

Vilket han i och för sig är. 250 dagar om året är Jonas Åkerlund utomlands på jobb.

Video på video på video skapar dock problem.

- När det gick som bäst efter Madonna kunde han ringa och säga: "Fan, jag har tio bokade videor men inga idéer". Då var han frustrerad, berättar Anders Skog.

Pettersson Åkerlund har i dag blivit Renck Åkerlund. Kollegan och videoregissören Johan Renck har köpt ut Lars Pettersson och äger 50 procent av koncernen.

Nu försöker Jonas Åkerlund erövra den andra delen av Hollywood - filmbranschen. Debutfilmen "Spun", som hade Sverigepremiär i går, har fått minst sagt blandad kritik.

Åkerlunds filmkoncept?

Sex, droger och våld.

Videorna

Företagen

Filmerna

Reklamen

Få vet vem han är. Men alla har sett hans verk. Jonas Åkerlund är en av Sveriges mest okända världsstjärnor inom nöjesindustrin. Igår hade hans långfilmsdebut "Spun" premiär. Aftonbladets Klas Lindberg har kartlagt hur den unga, filmintresserade och blyga killen från Bromma blivit världens hetaste film- och videoregissör. I dag: Så skapade Jonas Åkerlund ett mångmiljonimperium.

Klas Lindberg

Publicerad: