Mejla

Sylvia Balac

Hitta en partner eller bli ett djur – vilket väljer du?

NÖJE

Sylvia Balac längtar efter filmfestivalaktuella ”The lobster”

Årets filmhändelse närmar sig.

Jag pratar inte om nya ”Star wars” eller nya Bond, utan ”The lobster”.

Och i väntan på den funderar jag på vilket djur jag skulle välja att förvandlas till, om filmens intrig blev verklighet.

Bonobo.
Bonobo.

Europeiska regissörer som får göra film i Hollywood tappar ofta sin originalitet. Så verkar inte vara fallet med Yorgos Lanthimos, greken som gav oss spektakulära ”Dogtooth” och egensinniga ”Alper”.

I ”The lobster”, som har premiär på Stockholms filmfestival 14 november, är premissen som följer: Parförhållanden är lag, och singlar tas till ett hotell där de är tvungna att hitta en partner inom 45 dagar, annars förvandlas de till ett djur och skickas ut i det vilda.

Ett ganska skrämmande koncept för alla som inte får några matchningar på Tinder, inte orkar ragga på keramikkurser eller för den delen inte VILL inrätta sig i tvåsamhetens tyranni.
 

I filmen väljer Colin Farrell att bli en hummer. Ett märkligt val att riskera bli middagsmat åt en rik knös, kan jag tycka.

Min första instinkt är att jag vill bli en tvättbjörn eller en koalabjörn. Käka skräpmat eller droga mig på eukalyptus. Men tvättbjörnar jagas av människor som ser dem som en invasiv art, och jag kan inte radera minnet av honans skräckfyllda skrik när jag bevittnade ett koalasamlag i Australien på 90-talet.

För den som vill leva länge är islandsmussla ett bra val, de flesta lever i cirka 400 år. Men hur kul känns det?

Bonobo-apan verkar ha rätt skoj, ligger runt med allt och alla och gillar det, men även det skulle nog bli långrandigt i längden.
 

Så jag skulle välja att bli en hoatzin, tidigare kallad stinkfågel. Min flygförmåga är visserligen begränsad, jag orkar bara flyga någon kilometer i taget. Men jämfört med min flygförmåga i dag är det en stor förbättring.

Jag bygger bon i träd med överhäng ovan vatten, vilket är toppen eftersom jag föredrar rum med utsikt. Inte heller behöver jag göra avkall på min vegetarianism, eftersom min föda består av blad och blommor.

Dessutom luktar jag på grund av min matsmältningsmetod så illa att ingen vill jaga mig, vilket borgar för ett liv i fred och frihet.

Vilket djur skulle du välja?

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Av: 

Sylvia Balac

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Colin Farrell

Stockholms filmfestival

Sylvia Balac