Trion som gör nya ”Hundraåringen”

Herngren skissar fram story med Gustafsson

Uppföljaren till "Hundraåringen" växer fram sakta men säkert.

Nu är Måns Herngren en del av trion som skissar fram gamlingen Allan Karlssons nya äventyr.

– 101-åringen ska vända upp och ner på både Sverige och delar av världen, säger författaren Jonas Jonasson.

Siktet är inställt på att uppföljaren till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" ska spelas in under nästa år.

Författaren Jonas Jonasson skissar på en idé till en fortsättning med bröderna Måns och Felix Herngren.

– Figuren Allan Karlsson börjar tröttna på att sitta still under ett parasoll på en strand på Bali och bara dricka grogg. Han känner att han gärna skulle röra på sig igen innan han blir gammal på riktigt. Om det blir en film kan man lugnt räkna med att Allan, 101 år gammal, vänder upp och ner på både Sverige och delar av världen, säger Jonas Jonasson, som är förtegen om handlingen.

Producenten Henrik Jansson-Schweizer förklarar att handlingen ännu är något oklar, men "Hundraettåringen" är arbetstiteln.

– Det är en fortsättning på den tidigare filmen. Dessutom finns det tillbakablickar i boken som inte använts och som eventuellt kan vara med i denna. Robert Gustafsson är också involverad och vi bollar idéer med honom, säger Jansson-Schweizer.

Tredje romanen snart klar

Utöver arbetet med "Hundraettåringen" är Jonasson snart klar med sin tredje roman. Han avslöjar att den ska heta "Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)".

– Det är en skröna i svensk nutid. En ohelig allians uppstår mellan en kåkfarare, en präst och en receptionist. De där tre hittar varandra på de märkligaste sätt. Huvuddelen av handlingen rör sig i Storstockholm. Men sedan försöker jag, om det går, svänga förbi min hemstad Växjö. Och så slutar boken på Gotland där jag bor nu, säger Jonasson.

Lassgård passande ”Mördar-Anders”

Romanen blir betydligt enklare att göra film på än "Hundraåringen", menar Jonasson. Trots att det ännu inte finns några planer.

Rolf Lassgård skulle passa bra som "Mördar-Anders" om man gör honom tillräckligt sliten. Och det skulle vara en roadmovie.

Romanen har ännu inget officiellt släppdatum.

– Men låt mig gissa att den kommer ut innan bokmässan i september.

Nöjesbladet har sökt Felix Herngren och Robert Gustafsson.

Filmatiseringen av Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” är tidernas mest inkomstbringande svenska film. Förra sommaren blev det klart att filmen spelat in över 340 miljoner kronor.

Publisert: