John Lundvik sågas för uttalande om n-ordet

Hamnat i blåsväder: ”Dummaste jag någonsin hört” – Nu ber Mellovinnaren om ursäkt

Han har fått motta stark kritik för sitt uttalande om n-ordet i ”Framgångspodden”.

Nu ber John Lundvik om ursäkt.

– Vi har alla ett ansvar och i dag har jag fått en viktig lärdom, säger han.

Efter vinsten i Melodifestivalen kritiseras nu John Lundvik, 36, för uttalanden han gjorde i ”Framgångspodden” före segern.

I podcasten berättar han för Alexander Pärleros om den omställning som det innebar att komma från London till Växjö som sexåring, om mobbningen och att bli kallad för ordet ”n-boll”.

Pärleros tar upp lekar från sin barndom som ”Vem är rädd för Svarte man?” och kortspelet ”(n-ordet) och president”.

När Pärleros pratar om kortspelet använder han sig av det laddade ordet upprepade gånger, utan att John Lundvik ifrågasätter det.

– Jag kan tycka att det har blivit ganska överdrivet det här att man inte får säga ”svart” eller ”färgad” och att man måste säga ”afroamerikan” och så där. Jag tycker att på något sätt att det blivit så överdrivet att folk inte ens vågar säga det man är. Det heter ju ”negress” och ”negro”, det är ju i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk, säger Melodifestivalvinnaren.

John Lundvik, 36, får hård kritik för sina uttalanden i ”Framgångspodden”.
John Lundvik, 36, får hård kritik för sina uttalanden i ”Framgångspodden”.

Segmentet har klippts bort ur podden men sprids fortfarande via Twitter och uttalandet har väckt starka reaktioner.

”Dummaste jag hört”

Komikern Filip Dikmen skriver att det är ”det absolut dummaste jag någonsin hört”.

”1. Det finns bara en levande människoras, Homo sapiens. 2. Svensk och indier är etniciteter. 3. Svart är en hudfärg. 4. Vad har ordboken med detta att göra? 5. DAFUUUQ BRUH...”, skriver han i inlägget som har fått över 500 gilla-markeringar.

Även journalisten och radioprataren Emanuel Karlsten ställer sig frågande till innehållet i podcasten.

”Det här... Att Alexander Pärleros vill prata ’n-ordet’ med John Lundvik, och adopterade Lundvik skrattar med och pratar om sin... ras?”, skriver han.

Opinionsbildaren Lovette Jallow, som har över 97 000 följare på Instagram, skriver att hon ”inte har några personliga problem med Alexander och John” men att hon har ett problem med hur de ”interagerar med strukturell rasism”.

”För att tala klarspråk: rasism är inte personligt. Det är strukturellt. Det sker öppet och även i det dolda. Det är över allt och vi som människor har en skyldighet att utbilda oss själva och de i vår närhet”, skriver hon.

John Lundvik ber om ursäkt

Via sin presskontakt ber nu John Lundvik om ursäkt för sina uttalanden i podden.

– Jag blir ledsen över att ett samtal om min egen bakgrund och mina erfarenheter av att ha en annan hudfärg än vit uppfattas som okänsligt och sårande. Mitt ansvar som artist är stort och hur jag uttrycker mig påverka andra. Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar. Jag vill därför be om ursäkt till dem som eventuellt kan ha tagit illa upp, säger han till Nöjesbladet.

Samtidigt menar han att det är viktigt att förstå att samtalet i podden handlade just om hur ord används och uppfattas.

– Men mina personliga erfarenheter av detta från min egen uppväxt minskar förstås inte mitt ansvar för hur jag själv använder dessa ord i dag.

Han säger att han hoppas att både han själv och andra som har hört eller läst om hans uttalanden lär sig något av reaktionerna och tänker till lite extra.

– Vi har alla ett ansvar och i dag har jag fått en viktig lärdom.

På Instagram ber även Alexander Pärleros om ursäkt för sitt ordval och skriver att han endast ville återge hur vuxna lärde barn lekar som innehöll det laddade ordet.

”Det var absolut inte meningen att göra något fel. Jag kämpar varje dag för jämlikhet i samhället så beklagar om det togs fel. Jag sa bara namnet på leken, ska absolut inte göras igen och jag ber om ursäkt”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE