Jonas Gardell hyllar Rikard Wolff för hans mod

Helena Bergstöm nära till tårar under hyllningskonserten

Publicerad:

NÖJE

På lördagen visades SVT2:s hyllningskonsert för Rikard Wolff.

Jonas Gardell hyllade sin vän för att han öppet vågade vara homosexuell i tid då journalister frågade skådespelare om det inte var ”äckligt att kyssa en annan man”.

– Rikard valde att bli en strålande homosexuell man.

Den folkkäre skådespelaren och artisten Rikard Wolff dog av lungemfysen i november förra året. Några veckor efter beskedet anordnade hans vänner en minneskonsert på Stockholms stadsteater. På lördagen visade SVT2 hyllningskonserten.

Helena Bergstöm och Björn Kjellman hade svårt att hålla tillbaka tårarna när de ledde gästerna genom kvällen.

Det blev även känslosamt när Jonas Gardell valde att hylla sin vän för att han öppet stod för att han var homosexuell. På scen visade Jonas Gardell en bild på Rikard Wolff tillsammans med hans första pojkvän Magnus.

– Vi var så unga och kärleken, som vi kämpade för den. Man förstår inte den här bilden om man inte förstår ur vilket sammanhang den är tagen.

1 av 3 | Foto: SVT

Vågade vara öppen offentligt

Bilden är tagen på den homosexuella frigörelsedemonstrationen i Humlegården 1980 – eller Pride som heter i dag.

– Bilden är inte en privat. Rikard och Magnus visste att de blev fotograferade. De var offentliga. De stod öppet för sin kärlek och hela världen. Rikard valde att inte bara vara öppen privat i en tid då journalister frågade skådespelare om det inte var äckligt att kyssa en annan man.

Tre år efter att bilden dog Magnus i aids. Sittandes på scenen berättade Jonas Gardell om en tid då deras vänner försvann och hur den kom att prägla dem.

– Först föds vi till den andra säger att vi är men sedan kan vi föda oss själva på nytt om vi har modet, kraften, orken och det gjorde Rikard. Han valde att bli en strålande homosexuell man, avslutade Jonas Gardell.

Publicerad:

LÄS VIDARE