SVT:s app sänkte intäkterna till Radiohjälpen

NÖJE

Röstningsrekord i Andra chansen – men Radiohjälpen fick sig en smäll

1 av 4 | Foto: Rekordmånga röstade under lördagens Andra chansen, men mindre pengar samlades in till Radiohjälpen.

I år slog ”Andra chansen” röstningsrekord.

Däremot har intäkterna till Radiohjälpen drastiskt gått ner – med 30 procent.

”Andra chansen” gjorde i år ett rejält uppsving. 2015 inkom över tre miljoner röster under programmet, vilket då var rekord för deltävlingen – i år spräckte de taket med över sex miljoner.

Programmet samlar varje år in pengar till Radiohjälpen via deras telefonröster. Appen lanserades förra året – och sedan dess har telefonrösterna sjunkit. Den totala insamlade summan för lördagens program landade på 411 413 kronor. 2014 samlade Andra chansen in 1 208 600 kronor till Radiohjälpen, vilket inte ens är den högsta summan de senaste sex åren.

”Hade dialog med SVT”

Dock tycker Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman inte att de siffrorna kan jämföras.

– Appen lanserades förra året och då hade vi en dialog med SVT om vad den skulle innebära och hur vi skulle kunna lyfta resultatet ändå.

Melodifestivalen är en viktig del för Radiohjälpen, då de insamlade pengarna inte är öronmärkta för något speciellt. Alltså kan man finansiera kampanjer man annars inte haft pengar till.

Tappat nära en tredjedel

Om man hittills jämför 2015 och 2016, har intäkterna minskat med 30 procent. Om man jämför alla deltävlingar i årets Melodifestival med förra årets, har man i år samlat in två tredjedelar av föregående års summa.

– Skillnaden i år är att man kan rösta under hela programmet och inte bara när låten spelas. Det är klart att vi är oroliga för det här. Sen är det också så att det här är ju inga pengar som vi har rätt till, utan SVT vill ha ett socialt engagemang i Melodifestivalen.

Redan efter första programmet i år såg Radiohjälpen att insamlingen skulle få en hård smäll.

– Jag kommer att be om att få vara med i den här utvärderingsdiskussionen de kommer att ha efteråt, då vi vet exakt vad vi fått för följder och se vad kan vi göra för att försöka öka engagemanget för Radiohjälpen.

ARTIKELN HANDLAR OM