Way out west

Hyllade Mabel: ”Viktigt att vara en del av kampen”

Av: 

Erik Åberg

NÖJE

Hennes mamma är Neneh Cherry, Titiyo är hennes moster och Eagle-Eye Cherry hennes morbror.

Hon heter Mabel, är i starten av karriären men spås bli nästa stjärna.

– Jag är tacksam men också chockad, säger hon.

Varje år nominerar brittiska BBC artister eller band på uppgång vars musik kommer att prägla det kommande året. När kanalen i november förra året presenterade de nominerade för 2016 fanns svenska Mabel McVey, 20, med på listan tillsammans med bland andra Jack Garratt och Alessia Cara.

Med bara tre singlar släppta spås hon nu en lysande karriär.

– Det är sjukt roligt och jättespännande. Jag är tacksam för uppmärksamheten men också chockad över att jag bara kan göra det jag älskar och folk identifierar sig och känner likadant, säger Mabel.

I Mabels familj är framgångsrika musikkarriärer inget ovanligt.

Med Neneh Cherry som mamma, Massive Attack-producenten Cameron McVey som pappa, Titiyo som moster och Eagle-Eye Cherry som morbror är det oundvikligt att inte prata om familjen under intervjuer.

– Nu i början är det rätt mycket fokus på det i intervjuer. Det är mycket för att det är tidigt i min karriär och hon (Neneh Cherry reds. anm) har gjort så mycket. Jag tror att om jag fortsätter att jobba hårt och släppa musik så blir det relevant till slut, säger hon.

Till en början var Mabel rädd för hur hennes familj skulle påverka hennes karriär men lärde sig snabbt att komma över det.

– Jag antog mycket förut att folk skulle anta dåliga saker om mig. Som att jag tagit hjälp och inte har egna begåvningar. Nu känner jag mig mer bekväm i det jag gör och skapar. Jag tycker inte det är jobbigt, jag är stolt över det, säger hon.

Viktig kamp

1996 föddes Mabel i Spanien, hon växte upp i Sverige och bor sedan några år tillbaka i England. Hon berättar att hon aldrig känt sig helt svensk eller engelsk och att hon ibland får opassande kommentarer om hur hon ser ut.

– Jag var obekväm med det förut men nu känner jag bara att ibland är jag engelsk och ibland svensk. Säger jag det bestämt så köper folk det. Det är viktigt att man själv får benämna sin identitet. Musik hjälper med det och har gjort att jag blivit mer bekväm, säger hon.

Debatter eller hetsiga diskussioner är inget hon är rädd för. Just nu tänker hon mycket på Black lives matters-rörelsen.

– Jag känner jättestarkt för den rörelsen och allt som händer i USA. Det är inte länge sedan min mamma fick sitta längst bak i bussen. Det är viktigt att känna till kampen och vara en del av den, säger hon.

Första giget i Sverige

Natten till söndag står Mabel på klubben Nefertitis scen som en del av festivalen Way out Wests klubbprogram; Stay out West.

Det blir hennes första spelning i Sverige. Vilket gör henne nervös.

– Jag vill verkligen åka dit och göra mitt bästa. Jag bryr mig om den publiken, den musik och musikkulturen som finns där. Den svenska publiken är viktig för mig, säger Mabel.

Way out West pågår mellan 11 och 13 augusti i Slottsskogen i Göteborg. Stay out West pågår samma datum på klubbar runt om i Göteborg när festivalområdet stängt.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

LÄS OCKSÅ

Nöjesbladets Musikblogg – Aftonbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Titiyo: ”Nu vågar jag lita på min intuition”

ÄMNEN I ARTIKELN

Way out west

Mabel Alabama-Pearl McVey

Neneh Cherry