Så bra är Carolas nya julshow

1 av 3 | Foto: Andreas Hillergren
Carola under premiären av sin julshow i Malmö.

avPer Magnusson

NÖJE

MALMÖ.

Det bästa med Carolas julshow ”Drömmen om julen” är att den nästan helt saknar show.

Jag tror aldrig jag sett henne så avslappnad och ärlig.

Hon sprakar bara försiktigt som ett sprött tomtebloss.

Från julen 1991 – och ett decennium framåt – hade familjen Magnusson bara en julskiva: ”Jul” med Carola. Så det var den som gällde. Outtalat slank den i cd-spelaren varje år den 23:e när granen skulle kläs och krubban klubbas. Jag och min syster raljerade över skivan som kids bör raljera över saker som hör vuxenvärlden till. Men innerst inne gillade vi den nog lite.

En ny Carola

För det är ju så med julen – allt ska vara som det alltid varit – oavsett om man tycker om det eller ej. Men i kväll är det en ny Carola vi ser. En främling, om ni så vill. Julsångerna vi får – nyskrivna som evigt vita – är hämtade från albumet ”Drömmen om julen”, ett samarbete med Peter Nordahl (producenten bakom Sven-Bertil Taubes ”Hommage”-album) och kompositören Ulla-Carin Nyquist. Den nyblivna 50-åringen blir till en början själv så rörd att hon snyftar lite på scenen. Hon visar prov på mänskliga premiärnerver när hon glömmer vad hennes nya skiva heter. Och hon är jätterolig i mellanpraten!

Tillägnar låt till sin far

Kvintetten – flygel, slagverk, stråk, pedal steel och elgitarr – spelar kristallklart som en isbelagd sjö en midvinternatt. Anslaget är sakralt, melankoliskt med en välbehövlig strimma ljus och – framförallt – nostalgiskt. En av kvällens vackraste nummer heter ”Vintersång”. Den tillägnar Carola sin far, som gått vidare. Och ”Drömmen om julen” handlar om just det; vår eviga längtan efter att få slungas tillbaka till vår barndoms jular, när mormor, morfar, farmor och farfar fortfarande fanns med och somnade framför Kalle Anka. De ögonblick vi spenderar våra livs resterande jular med att försöka återskapa.

Här kan du se Carola och ”Drömmen om julen”:

Helsingborg, Helsingborg arena 26/11

Stockholm, Filadelfiakyrkan 1/12

Örebro, Conventum 2/12

Karlstad, Karlstad CCC 3/12

Norrköping, Louis de Geer 4/12

Halmstad, Halmstads teater 10/12

Göteborg, Konserthuset 11/12

Linköping, Konsert & kongress 15/12

Kalmar, Kalmarsalen 16/12

Jönköping, Konserthuset 17/12

Uppsala, Konsert & kongress 18/12

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul