Henrik Schyffert blev mordhotad i sitt hem

Publicerad 2016-10-26

”Läskigt att få den hatväggen mot sig”

Henrik Schyffert, 48, har tagit tydlig ställning i flyktingfrågan.

Det har resulterat i hat och mordhot.

– De var i min trappuppgång och klottrade ”Vi vet var dina barn bor”, säger han till Dagens Nyheter.

Komikern Henrik Schyffert fick nog av den akuta flyktingkrisen och har ägnat de senaste åren åt att engagera sig i frågan. För ett år sedan publicerade han den omtalade bilden på drunknade Alan, 3, på Facebook och uppmanade sina följare att skänka pengar till människor på flykt.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Schyffert att han fått mordhot på grund av sitt engagemang.

– Under flyktingkrisen gjorde jag inlägg på sociala medier och blev extremt påhoppad av troll. Jag fick polisanmäla mordhot, de var i min trappuppgång och klottrade ”Vi vet var dina barn bor”. Då var det lite läskigt. Men så insåg jag att de är typ 150 personer som är aktiva, och ställer man dem utanför Coop i Katrineholm och låter dem skrika i en megafon är det ju inte så farligt. Men det är läskigt att få den hatväggen mot sig, säger han.

”Vi har accepterat rädslorna”

Henrik Schyffert tror att ilskan grundar sig i besvikelse.

– Jag tror de blev väldigt besvikna på att en kille från deras lag sade emot dem. Som att folk blir så arga när Sven Melander försvarar Zara Larsson. Han är en stor, vit, skånsk, sextioårig man. ”Han borde ju vara med oss!”.

Hans kommande enmansshow ”Var inte rädda” handlar om rädsla. Bland annat för flyktingkrisen och invandring.

– Det värsta är att de populistiska partierna vinner på att folk är rädda för att det ska komma tiotusentals muslimer och våldta folk, trots att det inte kommer att ske. Vi har accepterat de här rädslorna som alla vinner på – utom vi, säger han.

Nöjesbladet har sökt Henrik Schyffert, som via sin presskontakt avböjer att kommentera ytterligare.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln