Hyllad Ellen i tårar efter pris från Obama

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera kändisar på plats när Obama delade ut Presidentens frihetsmedalj

1 av 4

Skådespelarna Robert De Niro, Tom Hanks och Robert Redford, artisterna Bruce Springsteen och Diana Ross och komikern och programledaren Ellen DeGeneres. Det är några av de 21 personer som tilldelats "Presidentens frihetsmedalj" under en ceremoni i Vita huset i Washington.

Särskilt känslosamt blev det när Ellen DeGeneres skulle få sin medalj. I sitt tal påminde Barack Obama om hur hon för tjugo år sedan kom ut i sin populära sitcom och blev den första öppet homosexuella rollfiguren i amerikansk tv någonsin.

– Det är lätt att glömma, nu när vi har kommit så långt och homoäktenskap är lagliga, hur mycket mod det krävdes för Ellen att komma ut på den mest offentliga av alla scener. Hur viktigt det var inte bara för hbtq-personer utan för oss alla, sade han.

Agerade skyltdockor

DeGeneres lyckades även få med alla medaljmottagare på en så kallad "mannequin challenge". I klippet, som hon delade med sina 63 miljoner följare, fick hon de prominenta gästerna att agera skyltdockor framför kameran.

Presidentens frihetsmedalj är USA:s högsta civila utmärkelse. Tisdagens ceremoni var den sista för Barack Obama, som i januari lämnar över presidentskapet till den republikanske affärsmannen Donald Trump.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE