Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Utredningen klar: Enorm kritik mot TV4

Casten Almqvist: ”Det var väldigt tungt”

Av: 

Louise Åström

NÖJE

Den externa utredningen efter Timell-krisen är klar.

I den får TV4 hård kritik och presenterar nu flera åtgärder för att samma sak aldrig ska hända igen.

– Jag har det yttersta ansvaret för allt som händer i huset, säger TV4:s VD Casten Almqvist i ett mejl till Nöjesbladet.

Den externa utredning som gjorts i samband med att TV4:s stora profil Martin Timell anmälts för våldtäkt och anklagats för sexism, rasism och homofobi, är nu klar.

TV4:s VD Casten Almqvist tog under gårdagen del av utredningen. I ett mejl till Nöjesbladet berättar han om känslorna när han läste dokumentet.

– Vi visste sedan tidigare att vi agerat fel, så kritiken var väntad, men det är ändå väldigt tungt att få det framför sig svart på vitt. För mig var det dock också bra att utredningens förslag på åtgärder rimmar så väl med det handlingsprogram som vi redan sjösatt.

Under eftermiddagen hölls ett personalmöte där de anställda fick information om resultatet av utredningen. Casten Almqvist har också skickat ut ett internt brev där han kommenterar utredningen.

”Den innehåller hård kritik mot vår underlåtenhet att agera på de missförhållanden som upptäcktes på Äntligen hemma och runt vår programprofil. Utredningen är entydig i sin slutsats. Vi skulle redan 2016, i samband med den utredning som då gjordes av Meter Television, ha fattat det beslut vi nu har fattat; att avsluta samarbetet med programprofilen”, står det i brevet.

Startar etiskt råd

TV4 har nu vidtagit ett antal åtgärder som går under något de kallar nollmissionen. I sitt mejl till Nöjesbladet förklarar Almqvist att arbetet pågått under fem intensiva veckor. Man har bland annat haft personalmöten och gjort en extra medarbetarenkät.

– Vi har haft många samtal både internt och externt om hur vi på bästa sätt kan gå stärkta ur den här perioden. Alla de punkter som vi nu kommit fram till är viktiga delar i hur vi ska förebygga, upptäcka och hantera kränkningar och trakasserier framåt.

Kanalen har bland annat startat ett etiskt råd som ska diskutera komplexa frågor. Där ingår inte personalärenden utan istället ”frågor av etisk karaktär”, som Almqvist beskriver det.

Bland åtgärderna ingår också att projektledare med ansvar för produktioner ska utbildas i arbets- och avtalsrätt. En uppförandekod kommer att presenteras för redaktioner och alla chefer kommer att få gå en kurs i hur de ska hantera kränkningar och trakasserier. Alla som jobbar på TV4 ska få gå en onlinekurs i vilka riktlinjer kanalen har.

”Anledning att vara självkritisk”

I en intervju med TV4 under torsdagen berättade Almqvist också att han har fortsatt förtroende för de chefer under honom som kände till missförhållandena. Anledningen är att han tror på kraften man får ur ett misslyckande.

Samtidigt konstaterar han i sitt mejl att att ansvaret vilar på honom.

– Jag har det yttersta ansvaret för allt som händer i huset.

Flera personer har krävt att TV4:s ledning ska avgå efter den här krisen. Finns det några planer på det?

– Det har ropats högt från några håll om att ett par av mina chefer ska sparkas. Även om de cheferna begått misstag ogillar jag starkt de drev som sätts igång om att huvuden ska rulla. Alla kan göra misstag. Det viktiga är att inse att man gjort dem, lära av dem, och vara villig att bidra en förändring. Det vet jag att de aktuella cheferna är. Och det är långt viktigare att de är med och arbetar för att de här oacceptabla strukturerna ska falla, än att enskilda huvuden ska rulla för att tillfredsställa dem som vill se det.

Du sa i TV4 att ni är en bättre arbetsplats nu är för fyra veckor sedan. På vilket sätt?

– Jag tror inte att något företag i landet har granskats så hårt som vi under de senaste fem veckorna. Och inte heller arbetat så hårt med att komma till rätta med de brister vi alldeles uppenbart haft. Det har funnits en stark vilja, både från chefer och medarbetare, att verkligen driva på det här arbetet. Det är också det som gjort att vi faktiskt rakryggat kan säga att vi rannsakat oss själva och gjort något bra utav den kris vi gått igenom. Och blivit en bättre arbetsplats.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lulu Carter om att vittna mot Timell: ”Inte trevligt för någon”

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Casten Almqvist

TV4

Martin Timell