Casey Affleck bryter tystnaden efter #Metoo

Ber om ursäkt: ”Jag ångrar mycket av det där”

avLeo Pettersson

NÖJE

I höstas blåste det rejält kring Casey Affleck då anklagelser om sexuella trakasserier åter kommit till ytan.

Nu talar Oscarsvinnaren för första gången ut om vad som hänt.

– Jag betedde mig, och jag tillät andra att bete sig, på ett sätt som var riktigt oprofessionellt, säger han till AP.

Förra året vann Casey Affleck, 42 en Oscar i kategorin ”bästa manliga skådespelare”. Men de spaltmeter som skrivits om Hollywoodstjärnan det senaste halvåret har rört sig om andra saker.

I samband med #Metoo i höstas blommade tidigare anklagelser om sexuella trakasserier från hans sida upp igen. Anklagelserna rörde händelser som skett under filminspelningen av ”I’m still here” från 2010.

Från Afflecks håll har det varit relativt tyst. Fram till nu – då han ber om ursäkt.

– Jag betedde mig, och tillät andra att bete sig, på ett sätt som var riktigt oprofessionellt. Och jag ber om ursäkt för det. Jag ångrar mycket av det där, säger han till AP.

1 av 2 | Foto: Richard Shotwell / AP TT NYHETSBYR N
Casey Affleck.

Bröt lång Oscars-tradition

Casey Affleck säger vidare att han lyssnat mycket på den offentliga diskussionen om både ”Metoo” och ”Time’s up” och att han lärt sig mycket av det.

Till följd av att anklagelserna åter kommit på tal i samband med Metoo valde han att bryta en lång Oscars-tradition. Den lydde att vinnaren av ”bästa manliga skådespelare” följande år skulle dela ut pris till den bästa kvinnliga skådespelaren.

Affleck valde att inte delta på tillställningen. Han fann en rädsla i att den pågående metoo-rörelsen skulle resultera i att han stal fokus från de nominerade. I stället delades priset ut av Jodie Foster och Jennifer Lawrence.

– Jag tycker att det var rätt sak att göra med tanke på vad som hände i vår kultur för tillfället. Och att dessa två otroliga kvinnor delade ut priset kändes som det rätta, säger Casey Affleck.

Tre skandaler i nöjesvärlden 2018 01:01
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo