De vill porta Liam Neeson – efter chockerande avslöjandet

Anklagas för att vara rasist

avBenjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Liam Neeson anklagas för att vara rasist.

I en ny intervju berättar han att han ville döda en svart man som hämnd för en våldtäkt av en väninna.

– Jag gick runt på gatorna med en batong och hoppades att en ”svart jävel” skulle komma ut från nån pub och ge sig på mig – så att jag kunde döda honom, säger han till brittiska Independent.


Efter sina roller i ”Schindlers list”, ”Love actually” och flera ”Batman”-filmer är Liam Neeson, 66, en av Hollywoods mest omtyckta stjärnor.

Han har oftast framstått som en lågmäld, hygglig kille som aldrig skapat skandalrubriker.

Neesons uttalande i brittiska Independent ser ut att ändra på den saken.

I senaste filmen ”Cold pursuit” spelar han – som i de flesta actionfilmer han gjort under 2000-talet – en ensam man som tar till blodigt våld för att hämnas en oförrätt. När reportern undrar var han hittar sina rollfigurers vrede börjar Neeson prata om en privat hämndupplevelse som ligger några år tillbaka i tiden.

– Det finns något primitivt, gud förbjude att någon i din familj utsätts för våld av kriminella. Jag ska berätta en historia, den är sann, säger Neeson.

Foto: Lee Jin-man / SCANPIX SWEDEN
Liam Neeson.

Neeson: ”Skäms för att säga det”

Han berättar om hur en väninna, som hade blivit våldtagen, sagt att förövaren varit svart. Neeson reagerade då med att bege sig ut på gatorna med en fjäderbatong som polis och väktare använder.

– Jag skäms för att säga det, men jag gjorde det i kanske en vecka. Jag hoppades att en ”svart jävel” skulle komma ut från en pub och ge sig på mig eller nåt, så att jag skulle kunna döda honom, säger han.

När Neeson i dag blickar tillbaka på händelsen säger han att han tycker att det är hemskt hur han tänkte då.

– Jag har aldrig erkänt det, och nu berättar jag det för en journalist, säger Liam Neeson.

Han försöker förklara reaktionen med sin uppväxt i det oroliga och våldsamma Nordirland.

Många är upprörda efter uttalandet. I rasmotsättningarnas USA har reaktionerna varit starka och Neeson anklagas för att vara rasist, enligt amerikanska NBC.

– Om det hade varit en vit man, hade Neeson reagerat på samma sätt? undrar Cornell L Craig, ansvarig för mångfaldsfrågor på Pace-universitetet, i tv-kanalen.
På Twitter höjdes också röster för att Liam Neeson – som 1994 fick en Oscarsnominering för ”Schindlers list” – borde portas från Oscarsgalan, skriver Daily Mail.

Nyligen tvingades komikern Kevin Hart tacka nej till jobbet som värd för årets Oscarsgala till följd av att han för åtta år sedan skrivit homofobiska inlägg på Twitter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Våldtäkt