Stålmannen kan röra fingret igen

NÖJE

Christopher Reeve har varit totalförlamad efter ridolycka sedan 1995

1 av 3 | Foto: GER ALDRIG UPP KAMPEN Christopher Reeve blev förlamad efter en ridolycka 1995. Han tränar fyra-fem timmar varje dag för att återerövra sin rörelseförmåga och känseln och nu kan han röra ena fingret och handleden igen. I morgon visas dokumentären om "Stålmannens" kamp i TV 4.

Han kan röra vänster pekfinger och höger handled.

I en simbassäng har han kunnat ta ett steg.

Christopher Reeve, Stålmannen, är mycket stolt över framstegen.

Han berättar i en ömsint dokumentärfilm som hans son Matthew varit med om att göra.

Den timslånga filmen visas i morgon i TV4.

Det var den 27 maj 1995 som Christopher Reeve bröt de två översta kotorna i en ridolycka. Han totalförlamades. De enda muskler som fungerade efter olyckan var käkmusklerna. Och hjärtat slog.

En av hans läkare, John McDonald vid Washington University i S:t Louis, säger:

- De allra flesta som bryter nacken på detta sätt dör. Chris är fantastisk och har en fantastisk vilja att leva.

Han tränar hårt mellan fyra och fem timmar om dagen. Han får hjälp att hålla i gång armarna och benen. Det är detta som lett fram till pekfingerrörelsen och handledslyftet.

Han har också fått tillbaka känsel i huden, kan känna en kram från hustrun Dana.

Anklagade sig själv

Christopher Reeve själv berättar rakt och ärligt mycket om sina känslor efter olyckan. Främst att han kände sig skyldig, att han ville straffa sig själv för att han ställde till så mycket besvär för andra och, framför allt, att han lider av att han är alldeles hjälplös.

Han övervägde också att begå självmord på något sätt.

- Det svåraste var att förlora oberoendet, att behöva hjälp 24 timmar om dygnet och att aldrig få vara ensam, säger han.

Mål att kunna gå igen

Han säger också att hans största önskningar är att komma ur rullstol och respirator, kunna gå på toaletten själv och att få tillbaka sin sexuella funktion.

Det är egentligen ett brutalt porträtt av en handikappad man. Det är ingen vacker, kraftfull, man som sitter där i rullstolen.

Men det är samtidigt mycket ömsint och det visar en man med en enorm inre styrka, en man som vill leva, som vill kunna röra på armar och ben, som vill kunna gå.

Han reser mycket, han håller föredrag och föreläsningar, han samlar in pengar till forskningen. Han är snart uppe i 100 miljoner kronor.

Arg på presidenten

Han hade ett mål, nämligen att kunna gå vid sin 50-årsdag den 25 september 2002. Det kunde han inte men han kunde blåsa ut ett av ljusen.

Christopher Reeve kritiserar president George W Bush hårt i filmen för att i praktiken ha stoppat stamcellsforskningen i USA. En forskning som Christopher Reeve hoppades, och fortfarande hoppas, mycket på.

Reeve har kontakter med svenska forskare, som är bland världens ledande stamcells- forskare.

- Han var Stålmannen på bio. Nu är han Stålmannen i det verkliga livet, säger hans nu vuxne son Matthew Reeve i filmen.

Per-Iwar Sohlström