Mejla

Zendry Svärdkrona

Visst kan de ha chans i Globen

Publicerad:
Uppdaterad:

Sa ju det.

Med den juryn kunde resultatet i "Vinnarnas val" inte bli annat.

Och nu tror jag att åtminstone Barbados har en liten, liten chans i Globen på fredag.

Rent logiskt kan man ju tycka att vinnarna i det här uppsamlingsheatet, som var en uppgörelse mellan treorna och fyrorna från delfinalerna ute i landet, borde vara chanslösa i finalen.

Barbados och Jan Johansen, som alltså helt programenligt vann, får ju de facto tävla mot artister och låtar de redan fått pisk av.

Men förutsättningarna är något annorlunda i Globen.

Dels kan man utgå från högre tittarsiffror och inget säger att nya tittare röstar exakt som de som avgjorde deltävlingen i exempelvis Växjö, där det lär ha varit väldigt jämnt mellan tvåan och trean.

Dels bestämmer tittarna inte själva på fredag. Även vanliga, old school jurygrupper avlägger röster, och såna jurygrupper brukar definitivt ha en annan uppfattning än så kallat vanligt folk.

Något säger mig att det framför allt kommer att gynna Magnus Carlsson och de andra i Barbados.

Det ska väl mycket till för att de med den inte helt klockrena "Världen utanför" ska kunna utmana storfavoriterna Mendez och Skara-varianten av Spice Girls, men deras unga fans och dansbandsglada jurymedlemmar i städer som Karlstad kommer att lyfta dem till en placering långt upp i resultatlistan.

Jan Johansen får lite svårare, men kommer knappast sist. Ballad-dyrkare brukar det vara gott om bland experterna.

Programmet som sådant?

Well, jag hör ju till de få som verkligen uppskattat det nya, utdragna upplägg cirkusdirektören - Svante Stockselius - lanserat i år.

Det har gett ny nerv och mer spänning.

Men den här efterhandssända halvmesyren, med några halvintresserade gamla vinnare runt ett bord, kändes milt uttryckt krystat.

När ambitionsnivån nu varit så hög tidigare borde man ha satsat på ännu en direktsändning och låtit de tävlande uppträda live en gång till.

Utan stöd från lokalpatrioterna hemma i Filipstad gick det förstås alldeles åt helvete för Rolf Carlsson.

Den allvarsamme b-poeten kom som väntat sist.

Men jag sätter en tunna prärie-gräs på att Roger Pontare gillade den skitlåten.

Vad snäll han var, Tommy Nilsson, när han skulle kommentera Excellence och lite generat fick fram nåt vagt om att det kanske brast i framförandet.

Som varande kung på tonsäkerhet måste han ju ha tyckt att de lät nåt alldeles för jävligt.

Clabbe... honom hade man väl räknat bort vid det här laget. Men han var ju nästan programmets hela behållning. Nåt slags geni är man ändå när man förvandlar Dates vedervärdiga "Det innersta rummet" till italiensk crooner-serenad.

The Poets lyckades alltså inte övertyga Siw Malmkvist.

Häpnadsväckande.

Nu väntar en vecka i Globen.

Kul.

Särskilt som den slutar med Mendez-vinst...

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN