Mejla

Fredrik Virtanen

Josefsson är en liten människa

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Virtanen med sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

1 av 5
KRYMPER I TV Markus Persson, politisk redaktör på Östersunds-Posten, och Fredrik Virtanen diskuterar Södermalm med en minimal Janne Josefsson i ”Valet med Janne och Belinda” i SVT.

Janne Josefsson börjar bli ett samhällsproblem.

Med en världsbild han delar med Sverige­demokraterna vill han splittra Sverige inför valet.

Det är Stockholm mot resten, i hans skruvade skalle.

Medieeliten i Göteborg avskyr medieeliten Stockholm, antagligen eftersom medieeliten i Stockholm anser sig stå över medieeliten i Göteborg – det där vanliga dumdryga ”dumma lantisar”-tänket.

Efter en lång rad svaga ”Uppdrag granskning” de senaste åren, kraftigt sågade av 08-kollegor, har kungen av Göteborgsmedia Janne Josefsson blivit så komplexfylld att han tog denna futtiga konflikt till SVT:s valsatsning ”Valet med Janne och Belinda” med, som tur var, bara 259 000 tittare.

Personligen har jag vanligtvis försökt försvara ”Uppdrag granskning” och hyllat honom för de bra program han gjort men sådant hindrar inte Josefsson, vänskapskorrumperad är han inte.

Så jag blev inbjuden till talkshow på Södermalm i Stockholm och utsattes för ett bakhåll – komplett med specialin­bjuden torped jag inte kände till, inget ljud så jag kunde höra all galenskap Josefsson sa innan jag kom i bild, och sedan fick jag inte en enda av de frågor jag fått som förberedelse under det hetsiga fyraminuterssnacket som skulle vara ett ”samtal” men var enfaldigare än ”Debatt”. Jag fick försvara mig mot påståenden jag aldrig skrivit.

Att jag råkade ut för Josefssons oetiska journalistik skadar inte mig, och han får ju tillbaka här, det är fair.

Men jag insåg hur maktlösa alla medieovana människor måste ha känt sig när de trashats av Josefssons förutbestämda agenda under alla år i ”Uppdrag granskning”, alla karriärer och namn som solkats genom falska klipp, hårdvinkling och patos i stället för undersökande journalistik inför miljonpublik i det extremt kraftfulla tv-mediet.

Jag klarade mig bra, SVT Göteborg förlorade på eget dumt grepp – men främst förlorade sanningen och detta arma land.

Josefssons Stockholmshat – här bor två miljoner människor – är inte längre en pikant detalj i hans persona, den har blivit direkt farlig.

Segregering är ett enormt samhällsproblem, liksom medias medelklassighet, och att fördumma de viktiga frågorna till stadsdelen Södermalm är så enfaldigt, förenklat och vulgärpopulistiskt att SVT Göteborg borde steglas vid Kopparmärra. En så låg och hetsande nivå ökar bara de klyftor Josefsson påstår sig vilja minska.

Även Jimmie Åkesson valde Södermalm som samhällets fiende nummer ett på oklara grunder, antagligen eftersom det är den mest kända stadsdelen. Alla som bor i Stockholm vet att SD och SVT Göteborg egentligen far efter Vasastan, Östermalm eller Bromma – men inte heller då skulle demoniseringen genom fördomar vara sann.

Vi lever i en otäck tid där SD:s skeva världsbild alltmer börjar bli allmängods. Ordet ”pk-elit” är inte längre ett högerextremistiskt ord, det är numera ett SVT Göteborg-ord vars enda syfte är att ställa samhällsgrupper mot varandra, ungefär som pensionärer ställs mot invandrare eller lärare ställs mot invandrare.

Janne Josefsson är en liten människa som spelar med i detta farliga spel bara för att han är bitter på stockholms­media.

Det är djupt problematiskt att SVT Göteborg aktivt jobbar för att göra skillnad på folk och folk beroende på geografi. Vi bor i detta land tillsammans, vi bor i Europa tillsammans och i världen tillsammans.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN