Okända rösten i Katy Perrys refräng

NÖJE

Sabina Ddumba - Sveriges nästa stjärnskott

1 av 6 | Foto: Magnus Wennman
Sabina Ddumba

Hon spås bli nästa svenska stjärnskott, men hennes röst är redan världsberömd.

På Katy Perrys ”Walking on air” är det Sabina Ddumba som lägger refrängen.

– Jag trodde inte det var en riktig Katy Perry-låt ­säger hon.

När Sabina Ddumba gick in i studion med producenten Klas Åhlund från Teddy­bears anade hon inte att ­hennes röst snart skulle klättra på den amerikanska Billboardlistan. Den då 19-åriga Sabina bar ­hela refrängen i Katy Perrys ”Walking on air” och ­hade plötsligt signats till ett skivbolag i både Sverige och USA.

– När jag fattade att han lagt min röst på refrängen sa jag ”Vad har du gjort? Du kan inte bara ta min röst, hon kanske inte kommer att tycka om det här.”, säger hon.

”Walking on air” har öppnat dörrar för den 21-åriga sångerskan. Hon har släppt singlarna ”Scarred for life” och nu senast ”Effortless” och hyllas som det nya svenska musiklöftet. Själv vill Sabina inte ta ut något i förskott, efter­som man lätt kan bli ­besviken.

– Jag brukar inte hoppas så mycket. Det kanske ­låter jätte­tragiskt, men jag tänker sex månader framåt och tar en sak i taget. Musik är kul, gör jag det så gör jag det och annars får jag göra något annat.

’Fattar min familj’

Föräldrarna kom till Sverige från Uganda, Sabina föddes 1994 och åtta år senare flyttade hennes mamma tillbaka. Hennes pappa stod ensam med sex barn, men det är ingen sorglig livshistoria, ­menar hon.

– Jag ville inte följa med, så det blev bara så. Jag fattar ju grejen, fast ändå inte, att man vill bo i det land där man är uppvuxen i stället för att börja om från noll.

Med en pappa som sysslat med teater i hemlandet och en musikälskande, fast mestadels tondöv, familj var det självklart att hålla på med en mängd fritids­aktiviteter.

– Jag ville bli sångerska, dansare, fotbollsproffs och delfinskötare. Så jag fattar om min familj inte tog det här med musiken så seriöst, men det är den som blivit kvar ­efter att jag slutat med allt ­annat, säger hon.

Hon följde med en kompis till Tensta och började hänga under repetitionerna med kören som kompisen var med i: Tensta Gospel Choir.

– Det var skön vibe och som en stor familj. Jag var där så mycket att jag lärde känna alla och liksom bara gled in. Helt plötsligt var jag medlem.

Skulle lägga stämma

Körkollegorna skulle lägga en stämma på en låt i en studio och Sabina fick hänga med sedan hennes körledare blivit sjuk. Resten är musikhistoria.

– Det var inget märkvärdigt, det hade kunnat vara vem som helst av oss. Det är skumt att höra sig själv på någon annans låt, jag vill göra min grej och satsar allt på musiken just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katy Perry

Tensta

Musik