Mode

Bea Szenfeld i Almedalen – mot sin vilja

Av: 

Linnéa Sjölund

Bea Szenfeld.
Bea Szenfeld.

NÖJE

Under Almedalsveckan arrangerade ”Industrin tar matchen” en modevisning med Sveriges bäst klädda politiker. Syftet var att uppmärksamma hållbar design och man visade kreationer av några av Sveriges främsta modeskapare, bland annat Lars Wallin och Bea Szenfeld, samt studenter från Borås Textilhögskola. Allt gott så. Problemet var bara att kläderna från Bea Szenfeld skapades för IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, för flera år sedan och Szenfeld själv har inte godkänt att hennes namn används. Designern uppmärksammades om visningen via Instagram och uttryckte sitt missnöje över saken på Facebook. Theyouway ringde upp Bea Szenfeld för att reda ut det hela.

Vad har hänt?

– Jag märkte i går att mitt namn började dyka upp på Instagram i samband med en modevisning och blev väldigt upprörd. Kläderna som visades har jag gjort för ett företag för flera år sedan och de har självklart rätt att använda dem så som de vill. Men att använda mitt varumärke i ett politiskt sammanhang känns inte okej. Jag har konsekvent tackat nej till att göra något under Almedalen – att dricka rosé med politiker är inte min grej – och sen händer det här. Det ser ju inte så bra ut gentemot alla de jag sagt nej till. Jag har inget emot att visa min design i politiska sammanhang, men jag vill själv välja vilka.

Vad kommer du göra?

– Jag kommer inte göra någonting, jag känner mig mest ledsen. Jag önskar att de hade stannat upp och funderat ett extra varv över det här.

Bea Szenfeld visade sitt missnöje över visningen på Facebook.

På IKEM beklagar man det som har inträffat och menar att det aldrig var meningen att göra någon ledsen.

– Vi har försökt nå Bea vid flera tillfällen men inte fått kontakt. Kläderna hon gjorde till oss tyckte vi passade så bra in på det som vi ville förmedla med visningen och vi är självklart jätteledsna över det som har hänt, säger Ulla Nyman, PR-ansvarig på IKEM.

Bea Szenfeld har blivit ett stort namn inom svenskt mode och hennes design har bland annat synts på världsstjärnan Lady Gaga. Just nu kan du spana in hennes design på utställningen Svenskt mode 2000-2015 som visas i Stockholm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode