Anna Book efter viktraset: ”Feta är vår tids byfånar”

avStina Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Book blir kroppshånad efter sin dramatiska viktnedgång.

I dag vågar hon knappt handla godis utan att riskera att få dömande blickar.

– På ett sätt kan jag nog säga att jag var lyckligare för några år sedan när jag hade en viss övervikt, säger hon till Svenska dagbladet.

Anna Book, 47, var en av sju deltagare i programmet ”Biggest loser VIP” som sändes i höstas. Hennes viktresa chockade svenska folket och raset på 22 kilo gjorde att hon till slut vann allting.

Nu berättar hon för Svenska dagbladet hur tiden efteråt har varit, och om oron över att bli kroppshånad. Hon kan knappt gå in i en godisbutik längre utan att få dömande blickar.

– Jag kissar hellre på mig ute på stan än går in och lånar toaletten på Mc Donald’s, säger hon.

Dömd och hånad

Hon har fått många kommentarer på sociala medier om sin viktnedgång och säger att en del tror att hon snart kommer gå upp alla kilon igen. Hon menar att övervikt får folk att tro att man är lat, dum i huvudet och inkompetent.

– Feta är vår tids byfånar. Och jag är en av landets mest kända feta personer.

Hon berättar att hon blir dömd och hånad hur hon än ser ut, och att hon många gånger tagit illa vid sig. Hon förstår dock att folk tror att hon saknar spärrar och är lättkränkt.

– Men det finns så mycket de inte känner till. Jag har väldigt mycket som ingen någonsin får se.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT

Lyckligare förr

När det blir för mycket för henne och pressen utifrån blir för stor brukar hon ge sig ut på en löprunda.

– På ett sätt kan jag nog säga att jag var lyckligare för några år sedan när jag hade en viss övervikt. Jag vägde 77 kilo, vilket är för mycket enligt tabellerna som säger att jag borde väga 55–58 sådär. Men jag åt näringsriktigt, var stark och hade bra värden. Jag kände mig sund och frisk, säger Anna Book.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Anna Book