Får dödshot varje vecka

Blev misshandlad för sin blogg - nu vill Rickard sprida kärlek med kören

Rickard Söderberg.
Rickard Söderberg.

Han var bara tretton år när hatet började.

I dag hotas ”Körslaget”-aktuella artisten Rickard Söderberg på nätet - varje dag.

- Det är så sjukt, men det blir en vardag, säger han.

Han gick i sjuan när de bröt upp hans skåp. De ­hittade kajalpennan och ett litet klistermärke på ­Madonna. Plötsligt började en häxjakt på honom. ­Pojken med det röda håret, nitarmbandet och lite, lite kajal runt ögonen. ”Bögen”, som de sa.

Häxjakten tog aldrig slut. Den flyttade bara på sig. I dag jagar hatarna operasångaren Rickard Söderberg, 38, på nätet i stället.

- Jag får höra det varje dag. Hur äcklig och vidrig jag är. Varje vecka får jag riktigt grova hot, ibland kastar någon ägg på mina fönster och lämnar anonyma brev i lådan, säger Rickard Söderberg.

Tar ställning

”Körslaget”-deltagaren är en aktiv bloggare som tydligt tar ställning för hbt-frågor. I blogginlägget ”Håll käften. Tack.” samlade han ett urval av näthatet han mottagit för sina åsikter.

- När jag läser kommentarerna blir jag ledsen, men mest vansinnig. Vansinnig för att andra unga killar och tjejer som läser min blogg ska se dem och blir rädda för att vara den de är.

Minst en gång i veckan får Rickard Söderberg dödshot i sin inkorg.

- Det är så sjukt, men det blir en vardag att möta hatet. De allra grövsta polisanmäler jag. Det blir inget av det, men jag vill att den typen av hatbrott ska uppmärksammas. Så att man inte glömmer att de finns.

För ett par år sedan tog sig dock hatet ut från datorskärmen. På väg till jobbet på Malmö opera blev ­Rickard Söderberg överfallen.

- Jag stod vid ett övergångsställ med min cykel, när två personer kom fram, skrek och pucklade på mig. De sa att jag inte skulle skriva mer, att det de läst var vidrigt och äckligt.

Levde beskyddade

Han tystnar.

- Jag fick skrubbsår och blåmärken, men det mest kränkande var de vuxna människor som skrek att jag var äcklig mitt på gatan. Det gjorde mer ont i hjärtat än skadorna på mina knän, händer och armar.

Nu leder Rickard Söderberg sin Halmstadskör i TV4:s ”Körslaget”. Han och hans make har tidigare levt under beskydd efter att ha hotats - och oron för att ­exponeringen ska leda till mer hat finns.

- Det finns såklart en ­sådan risk, men jag ser ­programmet som en möjlighet att få sprida ett budskap. Så länge jag är kvar i tävlingen ska jag driva mitt kärlekståg genom låtval och mellanprat.

”Medvetna om hoten”

Anika Beclijevski är ­exekutiv producent för ”Körslaget”:

- Det är fruktansvärt att det ser ut så. Vi kan inte kommentera säkerhets­frågor, men är medvetna om hoten och för en dialog med honom och de andra deltagarna.

Publisert: