Så grejar du stjärnlooken

Steve Terry.
Steve Terry.

Dags för ett klipp? Vi har valt ut kändisfrisyrerna som inspirerar oss allra mest just nu och låter stjärnfrisören Steve Terry guida dig till hur du fixar dem.

KLIPPEN

Jennifer Lawrence, 23, skådespelerska

Trend: Tufft, elegant och feminint! Det här är ett perfekt exempel på att kort hår också kan vara väldigt kvinnligt. Luggen och längden vid öronen gör att det fortfarande finns hår att jobba med och frisyren kan varieras på många olika sätt.

Passar: Alla kan ha kort hår, oavsett ansiktsform och hårtyp. Det gäller att hitta en stil och längd som passar just dig.

Så får DU looken: Jobba med upp­klippningar som inte lämnar några hårda kanter för en mjuk och feminin frisyr. För att få fram den matta känslan i håret, precis som Jennifer Lawrence, stylar du med ett torrschampo som både håller håret på plats och samtidigt behåller den naturliga rörelsen. Den lilla utväxten skapar dynamik och kontrast i håret och gör det hela mer intressant.

Lily Collins, 25, skådespelerska

Trend: En modern tappning på en klassisk page med mycket uppklippningar. Jag gillar att det nästan ser ut som om håret är på utväxt. Sexigt och elegant utan att det ser ut som om man har försökt för mycket. 

Passar: En smickrande frisyr för alla ansiktsformer och hårtyper. Den går också att variera på många olika sätt.

Så får DU looken: Nyckeln är att inte klippa en skarp kant utan leka med längder för att skapa en levande frisyr. Genom att klippa upp håret i kortare och längre partier skapas rörelse i håret. Har du naturligt fall i håret räcker det med att låta håret självtorka och sedan styla det med lite mousse. Har du rakt hår lockar du mitten av håret lite på måfå med en locktång och på så sätt skapas olika texturer. Locktången ”Cera wand” är ett bra verktyg till detta – den är lätt att använda och lämnar inga kanter. Använd inte för mycket produkter, utan välj gärna en lätt stylingkräm eller lite torrschampo så att håret kan röra sig fint.

Beyoncé, 32, sångerska

Trend: Page och en djärv ombre i ett! Många blev besvikna när Beyoncé klippte av sig håret, men jag tycker att hon är snyggare än någonsin. Det är en sexig och modern frisyr, med massor av naturlig rörelse.

Passar: De allra flesta. Men har du ett rundare ansikte så är en längre page mer smickrande. En klippning som slutar precis vid käklinjen gör att ett runt ansikte ser ännu rundare ut.

Så får DU looken: I stället för att klippa håret rakt av jobbar man med en så kallad pointklippning, vilket innebär att man klipper ur topparna för att skapa en mjukare känsla, men ändå behåller den grafiska formen av en page. Färgen är också väldigt fin. Här har man tagit ombren ett steg längre genom en mindre men skarpare utväxt, snyggt!

FÄRGERNA

Malin Åkerman, 35, skådespelerska

Trend: Grått är hett i vår! Förra säsongen såg vi det på catwalken och på fashionistor. Nu har det slagit igenom brett. Det här är en färg med attityd.

Passar: Den som redan har väldigt blont hår. Eller den som börjar bli gråhårig – ta vara på det i stället för att färga!

Så får DU looken: För att få fram den här färgen måste du hårdbleka håret för att knäcka alla gula pigment. Om du vill ha ett välmående hår är detta inget att rekommendera eftersom blekningen sliter väldigt mycket. Men det går också att fuska fram färgen för en kväll eller två. Det finns torrschampon och silver­schampon som färgar håret grått tillfälligt. Prova gärna en lightversion innan du tar steget fullt ut.

Elsa Hosk, 25, modell

Trend: Blont hår är alltid trendigt till våren. Många vill slippa den grå vinterkänslan genom att ljusa upp håret lite. Lek med olika blonda nyanser för att skapa kontrast och liv i håret.

Passar: Den som redan har relativt ljust hår. Att bleka ett mörkt hår så här pass ljust är en jätteprocess som skadar håret. Har du mörkare hår kan frisören använda samma teknik men jobba med mörkare toner för att få till samma känsla.

Så får DU looken: Jobba med tjockare paneler i stället för smala slingor. Be frisören att göra folieslingor och varva olika färger för att kanterna inte ska bli så skarpa. Det ger en melerad känsla och färgerna smälter samman så att håret inte ser randigt ut. Välj en blandning av olika nyanser – från isigt kalla till varmare toner av blont – det ger mer liv i håret och gör det mer intressant.

Kim Kardashian, 33, tv-kändis

Trend: Det här kan vara början till slutet för ombren. När Kim Kardashian nu har färgat över sin kommer många att följa efter och göra samma sak.

Passar: Den som tröttnat på sin ombre och vill ha en mer jämn hårfärg.

Så får DU looken: Det är väldigt viktigt att förpigmentera håret innan du färgar de ljusa topparna mörkare. Annars riskerar du att få gröna skiftningar som är svåra att få bort. Mitt tips är att färga tillbaka steg för steg, och spara lite ljusare skiftningar som ger frisyren lite mer dynamik. Speciellt snyggt är det att fortfarande låta underhåret vara ljusare.

LÅNGA SVALLEN

Rosie Huntington-Whiteley, 26, modell

Trend: Backslick är verkligen supercoolt! Looken är lite pojkaktig samtidigt som den är extremt elegant och kvinnlig. Frisyren framhäver ansiktet och ger fina linjer, även i profil. Det här är ett bra sätt att variera ett långt hår på! Lek gärna med extensions i olika nyanser för att få till ett djup i färgen.

Passar: Den som vågar ta plats! Här har du inget hår att gömma dig bakom, utan hela ansiktet hamnar i fokus. Ingen frisyr för den blyga. Styla med ett par snygga örhängen.

Så får DU looken: Backslicken går att göra på två sätt. Det första och det mest hållbara resultatet får du genom att plattånga håret och sedan pensla rikligt med gel i hela överhåret. Kamma sedan håret bakåt och låt det torka. Vill du inte ha en fullt så strikt look? Jobba i stället in en mousse i håret och föna det bakåt. Spreja lätt på en borste och borsta bakåt och avsluta till sist med att spreja över håret. För att få in skiftningar i håret kan du jobba med clip on-extensions i olika nyanser. Snyggast är att fästa dem i under­håret, som Rosie Huntington-Whiteley har gjort.

Riley Keough, 24, skådespelerska

Trend: Riley Keoughs asymmetriska frisyr för tankarna direkt till hiphopkulturen. Därifrån kommer många trender just nu. Den här frisyren är väldigt het i vår och har massor av attityd!

Passar: Alla med långt hår. Har du kort hår? Fuska med clip on-extensions! Genom att få bort håret från ansiktet på ena sidan framhävs halslinjen på ett väldigt förföriskt sätt.

Så får DU looken: Gör en djup snedbena. Jobba igenom längderna med en locktång. Borsta ur lockarna ordentligt när de har svalnat. Spreja hårsprej på en borste och borsta håret bakåt åt ena sidan och fäst det bakom örat med hårnålar. Om du är ute efter en striktare look – använd gel i stället för mousse. Vill du variera frisyren? Styla luggen lite mer luftigt som på 80-talet!

FESTFRISYRERNA

Miranda Kerr, 30, modell

Trend: En svepande snedbena med låg hästsvans är en av de stora trenderna som synts på catwalken. Bäst av allt – den här frisyren är nästan lika lätt att fixa som en vanlig hästsvans!

Passar: De allra flesta. Har du svag haklinje är det bättre att sätta hästsvansen aningen högre upp så att hakan får ett litet lyft. Här kan du dölja och framhäva med rätt hjälp av placering på tofsen. Spana in din profil i spegeln så ser du vad som blir snyggast på just dig.

Så får DU looken: Börja med att jobba in en mousse i håret och föna det torrt. Utgå från ögonbrynets högsta punkt och börja benan där, det lyfter hela ansiktet. Spreja hårsprej lätt i en borste och borsta med långa drag bakåt och fäst håret i en snodd långt ner i nacken. Jag gillar Mason Pearson-borstarna, de ger snygg finish och motverkar friss. Var noga med att den svepande luggen går i en rak linje från benan till nacken, så att frisyren ser fin ut i alla vinklar. Avsluta med en fixerande sprej för att hålla allt på plats.

Blake Lively, 26, skådespelerska

Trend: Vi kommer att se massor av flätor i vår, det är hippiechict och coolt! Här finns inga regler – låt fantasin flöda. Det ger också en snygg kontrast till en annars strikt klädsel.

Passar: Alla med långt hår. Du kan också fuska med löshår, både för längden och tjockleken på håret.

Så får DU looken: Föna håret torrt och börja fläta efter tycke och smak. Snyggast är stora och slarviga flätor. Fluffa till frisyren genom att dra försiktigt i flätan. Välj om du vill ha flera flätor eller bara en stor. Avsluta med lite fixerande sprej för att hålla frisyren på plats.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN