Nya rön kring Elvis död

avRebecca Haimi

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare har analyserat Elvis Presleys död

1 av 3
Elvis Presley.

Han åt flottigt och överdoserade mediciner. Men det var inte livsstilen som tog kål på Elvis Presley, tror forskare som analyserat kungens död.

– Han föll på sitt dna, säger Mark Evans, forskare.

Elvis Presley kan ha dött av en hjärtmuskelsjukdom. Det menar tv-programmet ”Dead famous DNA”, på brittiska Channel 4, som analyserat rockikonens dna.

De nya teorierna bygger på ett hårstrå från ikonen.

I tre år har forskare utifrån det arbetat med att kartlägga hans dna.

Enligt de nya resultaten led Elvis av en försvagad hjärtmusikel, samtidigt som själva hjärtat växte sig större. Sjukdomen orsaker bland annat oregelbunden hjärtklappning, högt blodtryck, trötthet och känsla av svimfärdighet.

Klandrade livsstilen

”Kungen” hittades död i sitt eget badrum i Memphis 1977. Han blev bara 42 år, och ska ha dött till följd av en hjärtattack.

Vad som orsakade hjärtattacken är dock fortfarande ett mysterium, och har satt fart på en oräknelig mängd konspirationsteorier.

Eftersom Elvis hyste stor kärlek till skräpmat, har flera av dödsteorierna handlat om hans livsstil, men nu visar det sig alltså att genetiska orsaker kan ligga bakom hjärtattacken.

”Föll på dna”

– I år har Elvis matvanor och medicinska drogintag klandrats för hans död. Det kan ha spelat in, men det verkar som att han föll på sitt dna, säger Mark Evans, en av forskarna bakom studien till The guardian.

De nya dna-resultaten visar även att Elvis hade anlag för migrän, glaukom och fetma. Något som överensstämmer med den huvudvärk, dåliga syn och viktuppgång "kungen" ådrog sig i slutet av sitt liv.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!