Scen

Schyffert och Lindströms "Ägd" på turné

NÖJE

”Det är vi som är den stora boven i konsumtionssamhället”

Hyllad och sågad vid fotknölarna. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström väcker känslor med "Ägd", en föreställning om konsumtion och hållbarhet.

Nu får showen förlängd speltid och drar på turné.

"Man skrattar sig tårögd" och "något av det roligaste, mest tankfulla och faktiskt vågade jag sett på länge" tyckte kvällstidningarnas recensenter. Men i Aftonbladet kultur hette det också att "två intelligenta män ägnar en och en halv timme åt att prata om människosläktets överlevnadsfrågor - privatkonsumtion och hushållning - utan att säga någonting av värde".

"Ägd" är en föreställning där Fredrik Lindström och Henrik Schyffert vill lyfta frågor kring ekonomi, hållbarhet, konsumtion och vad det faktiskt betyder att "ha råd" med någonting. Heta ämnen som bäddar för debatt.

– Vi vill göra någonting som är roligt, men också diskutera svåra frågor. Tar vi upp saker som folk vill att vi ska ta upp så blir de extremt nöjda, tar vi inte upp saker som de tycker att vi borde ta upp så blir de extremt missnöjda - det här ämnet är en handgranat, säger Henrik Schyffert.

På Sverigeturné

"Ägd" fick premiär den 21 februari och har dragit fulla hus i Stockholm. Nu får föreställningen förlängd spelperiod när Schyffert och Lindström tar sin show på turné genom Sverige. Det blir turnépremiär i Örebro den 31 oktober.

Till en del kan kritiken mot föreställningen spåras till det faktum att Henrik Schyffert och Fredrik Lindström inte tar ställning. I "Ägd" undviker de helt partipolitik och de försöker aldrig påstå att de har lösningen på de problem som genereras i ett samhälle som är beroende av ständig tillväxt.

– Den hårda linjen är farlig. På 70-talet hade folk svaret. Svaret var till exempel kommunismen. Men sedan visade det sig att de hade fel, kommunismen var inte svaret. Kommer man och säger att man har svaret så kan det bli väldigt fel, det blir en motreaktion mot det, säger Fredrik Lindström och Henrik Schyffert fyller i:

– Vårt jobb är aldrig att komma fram till någonting utan vi håller upp speglarna och frågar: har ni tänkt på det här? Men vi säger aldrig vad man ska göra. Vi vill få folk att snacka om det här på bussen.

Sticker ut hakan

En och annan har också lyft på ögonbrynet och frågat sig varför man ska lyssna på Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i frågor som handlar om konsumtion och hållbarhet. När TT träffar duon dyker Fredrik Lindström typiskt nog upp i sober kavaj med matchande kravatt och näsduk medan Henrik Schyffert mer ledigt bär skinnjacka och ett synnerligen exklusivt armbandsur.

– Ja, frågar Schyffert retoriskt, hur blir vi trovärdiga i det här?

– Men vi kan ju bara rapportera från vår sida av berget. Vi kan inte låtsas att vi är några andra än de vi är. Sen tänker vi också att det är vår klass, övre medelklassen, som mest behöver sägas till. Det är vi som är den stora boven i konsumtionssamhället.

Fakta/Henrik Schyffert

Henrik Schyffert är 46 år och bor i Stockholm.

På 1990-talet jobbade han på MTV, hade rockbandet Whale och slog igenom med tv-serien "I manegen med Glenn Killing" som medlem i Killinggänget. Han sadlade om till ståuppkomiker och har gjort flera shower i eget namn samt jobbat med en rad olika tv-produktioner. Förra året sågs han i "Alla är fotografer" och han är aktuell som regissör för tv-serien "Jättebästisar" som sänds på TV4.

I höstens riksdagsval tänker Henrik Schyffert rösta på Socialdemokraterna. "Jag tror på deras idé om att låta staten kontrollera en större del. Man kan inte släppa loss oss, vi är för farliga för det. Vi har ingen kontroll på läget. Lite styrsel är bra".

Fakta/Fredrik Lindström

Fredrik Lindström är 50 år och bor i Stockholm.

Liksom Henrik Schyffert har han gjort en lång rad tv-produktioner och även regisserat två långfilmer, "Vuxna människor" och "Känd från tv". Han har även skrivit flera populärvetenskapliga böcker om språk vilket varit till grund för flera mycket populära tv-serier om språk. Mest känd är han kanske just nu som domare i "På spåret".

Fredrik Lindström röstar på Miljöpartiet i höstens val. "Jag röstar alltid på Miljöpartiet. De får göra bort sig lite mer än de har gjort innan jag slutar med det. Jag är väldigt ointresserad av höger-vänster-frågor i politiken och de är det parti som fokuserar mest på långsiktigheten".

Carl Cato/TT

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Scen

ÄMNEN I ARTIKELN

Scen