Mikael Persbrandt

Persbrandt om konfrontationen med Skavlan: ”Är du inte man nog?”

avJakob Meijer

1 av 3

Berusad försökte Mikael Persbrandt konfrontera Fredrik Skavlan när han fick veta att programledaren träffade Maria Bonnevie.

Det avslöjar skådespelaren i memoarboken ”Så som jag minns det”.

”Stackars Maria och Skavlan hade inte en aning om hur de skulle handskas med den där berusade galningen på andra sidan dörren”, skriver Persbrandt.

Mikael Persbrandt, 54, och Marie Bonnevie, 44, förlovade sig 1998 och var ett par fram till 2005 då det kom fram att Sanna Lundell väntade Persbrandts barn. Otrohetsdramat avslöjades samtidigt som Persbrandt och Bonnevie spelade tillsammans i ”Fröken Julie” på Dramaten.

Följande år fick Mikael Persbrandt veta att hans tidigare flickvän träffade tv-profilen Fredrik Skavlan. I sina memoarer ”Så som jag minns det” berättar Mikael Persbrandt att ”nyheten högg tag” i honom och att han för första gången på flera månader ”söp till”.

Berusad bestämde han sig för att åka hem till Bonnevies lägenhet.

Han ringde på utan svar, men hörde Fredrik Skavlans röst.

”Det blev knäpptyst där inne. De stängde av musiken som stått i bakgrunden, och lamporna släcktes”, skriver Persbrandt.

”Vågar du inte”

Efter flera försök att få dem att öppna kom till sist Fredrik Skavlan till dörren. Persbrandt berättar hur han och tv-profilen satt hukade mittemot varandra, tittande på varandra genom brevinkastet.

Skavlan, som försökte lugna Persbrandt, förklarade att de inte tänkte öppna.

”Är du inte man nog? Vågar du inte?”, ska Persbrandt ha sagt.

”Jag hängde kanske kvar där i en timma och stackars Maria och Skavlan hade inte en aning om hur de skulle handskas med den berusade galningen på andra sidan dörren; en gränslös människa, en stalker, en människa i total självförnedring – en person som dessutom totalt verkade ha glömt att han hade en gravid flickvän och att han skulle bli pappa några månader senare.

Han bad Bonnevie att ställa upp Skavlan bredvid honom så att hon fick ”se skillnaden”.

Träffades i tv-programmet

Till sist ska paret ha ringt en vän, och även privat assist till Persbrandt under Beck-inspelningarna, som fick med honom hem.

Fredrik Skavlan och Mikael Persbrandts vägar korsades igen tio år senare, när den senare gästade ”Skavlan”. Då var svartsjukedramat som bortlåst.

”Hur ska vi förklara detta? Jag har varit styvpappa till din hund, skämtade Fredrik Skavlan i programmet.

ARTIKELN HANDLAR OM