Därför döljs Fannys diabetes i ”Paradise hotel”

1 av 2 | Foto: Bild: TV3

avLouise Åström, Stina Dahlgren

NÖJE

Produktionsbolaget ville först inte låta henne delta i ”Paradise hotel” på grund av sin diabetes.

Därefter har de klippt bort delar av det material som har med Fanny Lyckekes sjukdom att göra.

– Jag vet inte men det är väl inte coolt nog, säger hon.

I november sänds dokumentären ”Leva utan att dö - en film om diabetes” på TV3 där Peter Jihde träffar folk som lever med diabetes. En av dem han träffar är ”Paradise Hotel”-deltagaren Fanny Lyckeke, 20, som har diabetes typ-1.

– Jag fick diabetes när jag var 11 år. Det började med att jag var jättetörstig, jag drack liter med vatten och det rann rakt igenom. Jag gick ner 10-15 kilo och jag som alltid varit smal blev jättesmal, säger hon.

Tio prover varje dag

Sjukdomen innebär att hon varje dag tar cirka tio blodprover i fingret varje dag för att mäta blodsockret. Hon tar också en insulinspruta innan varje måltid samt en spruta innan hon lägger sig.

När produktionen för ”Paradise hotel” fick reda på att hon hade diabetes ville de först inte låta henne åka iväg på inspelningarna i Mexico.

– Men jag sa att jag är vuxen, jag vet själv. Så jag fick gå igenom massa extra läkarundersökningar och ha daglig kontakt med en läkare innan jag åkte iväg, vilket ingen annan behövde.

”Inte coolt nog”

Under inspelningarna fick hon också rapportera sitt blodsockervärde till en sjuksköterska flera gånger om dagen. Enligt TV3 har Fannys blodsockermätare synts i programmet, men hon upplever själv att sjukdomen inte visats upp speciellt mycket.

– Jag vet inte men det är väl inte coolt nog.

– ”Paradise hotel” är en väldig skev bild av verkligheten, det är förskönat. Jag hade tyckte det var svinbra om det hade visat när jag visar min blodsockermätare i kameran, säger Fanny Lyckeke.

”Fick inte plats”

Enligt Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige, har tv-programmets format påverkat utrymmet Fannys diabetes fått.

– Att det inte fick plats att berätta mer om Fannys diabetes just i ”Paradise Hotel” beror på att just det programformat bygger på en annan typ av historier. Men Fannys blodsockermätare har synts i programmet vilket de uppmärksamma PH-fansen noterat, säger hon.

Hon påpekar också att hon tycker att det är bra att Fanny valde att delta i programmet.

– Vi tycker det är starkt av Fanny att lyfta fram sin diabetes och inte låta den stoppa henne från äventyret i Paradise Hotel. Just därför ville vi också ha med henne i diabetesdokumentären på torsdag där hon delar med sig av sin gripande historia om hur det är att leva med diabetes.

Vill inte bli sin sjukdom

I dag jobbar Fanny mycket med sociala medier och har en stor följarskara. Trots det vill hon inte visa upp sin diabetes alltför mycket.

– Jag vill inte att folk ska känna att det är en sjukdom med en person, utan det ska vara jag som har en sjukdom. Det får inte ta över för jag måste visa att jag är diabetiker men ändå lever ett vanligt liv, säger Fanny Lyckeke.
”Leva utan att dö - en film om diabetes” sänds den 9 november klockan 20.00 på TV3.

Fem kända svenska diabetiker 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM