Mejla

Jan-Olov Andersson

Debuterande lagen i ”På spåret” imponerade inte

Båda lagen i denna omgång av ”På spåret” var debutanter.

Det vore synd att säga att något av dem imponerade. Nästan det enda bra med deras tävlingsrunda var att det åtminstone var spännande ända in i mål.

Tredje laget i den här gruppen, Grotesco-komikerna med mera Hanna Dorsin och Emma Molin, har varit med två tidigare säsonger. Charmiga och roliga, men åkte ut efter två förluster 2018-2019. Säsongen efter blev det två vinster och semifinal, men där blev blivande vinnarna Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg för svåra.

Nu tror jag de har en bra chans att gå vidare. Åtminstone om inte gårdagskvällens debutanter skärper sig.

På första resmålet var det väldigt många ledtrådar som antydde Nya Zeeland. Där finns i princip bara två tänkbara städer. Att San Franciscos granne (Oakland) nästan är namne med resmålet, då borde det ha ringt några klockor hos de tävlande.

Men farbröderna Tomas Alfredson/Ernst Billgren, som drog först, gissade då på Wellington i stället för Auckland. Noll poäng. Sedan var de fortsatt svaga på delfrågorna.

Det gäller även motståndarna Patrik Arve och Irena Pozar. Båda lagens trepoängare kom på de för dagen ovanligt lätta musikfrågorna. När Partille visade sig vara tredje resmålet, hade det väl varit en sensation om Arvingarna och ”Eloise” inte hade varit musikfrågan…

Så bra var lagen:

Tomas Alfredson och Ernst Billgren.
Tomas Alfredson och Ernst Billgren.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tomas Alfredson/Ernst Billgren. Först var Tomas kanske känd som legenden Hans Alfredsons (1931-2017) son. Nu är han sedan många år etablerad som filmregissör med både svenska och utländska (”Tinker, tailor, solder, spy”) framgångar. Senast gjorde han ”Se upp för Jönssonligan”.

Ernst är en renässansmänniska i ordets bästa bemärkelse, är allt från författare och debattör till regissör, men framför allt en av landets mest kända konstnärer, där djur är ett återkommande tema. Började svagt, men vände matchen med att plocka rätt svar Björn BorgVem där?. Vann med 24-20.


Patrik Arve och Irena Pozar.
Patrik Arve och Irena Pozar.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Patrik Arve/Irena Pozar. Han är musiker som släppt musik under namn som Nya Krösus och Swedish Tiger Sound, men mest känd är han förstås som en av medlemmarna i Teddybears.

Hon är journalist och chefredaktör för den digitala tidningen Veckorevyn. Hon var nominerad till Stora journalistpriset för hur hon förvandlade tidningen till något nytt. Skriver också krönikor i Expressen. Kom till Sverige som ettåring, som flykting från Sarajevo.

Så bra var musiken:

The Hellacopters förstärkta av Johanna Platow Andersson.
The Hellacopters förstärkta av Johanna Platow Andersson.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jag har aldrig varit något stort fan av The Hellacopters. Ett på alla tänkbara sätt kompetent hårdrocksband, men allting som de har gjort, har redan utländska förebilder gjort bättre. Minns en gång hur en förälder från förskolan där våra barn gick skulle övertyga mig, den före detta pop- och rockkritikern, om Hellacopters storhet. Han spelade låt efter låt och jag svarade hela tiden: Men det där har ju Rolling Stones redan gjort. Det där har Thin Lizzy redan gjort. Och så vidare.

Med det sagt:

De korta På spåret-jinglarna mellan resmålen låter onekligen fräckare än någonsin i hårdrocksformat.

Och låten från rock- och filmmusikalen ”The rocky horror picture show” lät också fräck, med Johanna Platow Andersson på sång.

Ett plustecken var sedan nära att försvinna när Hellacopters ensamma gjorde slarvsylta av Arvingarnas ”Eloise”.

Några andra spaningar:

Kvällens replik 1:
– Kolla här! Kolla, kolla här! Det sjukaste jag sett. Gåshud! Patrik Arve visar upp sin tatuerade arm när han chockat sig själv med rätt svar på en fråga där han gissade hejvilt. Han var den som var roligast i studion.

Kvällens resonemang:
Patrik Arve och Irena Pozar om doggystyle och att en ”På spåret”-fråga handlade om sexuella samlagsställningar.

Kvällens fråga:
Borde inte Tomas Alfredson haft bättre koll på frågan om Sunes flickvän? Han har ändå filmat Sune-böckernas författare Sören Olssons och Anders Jacobssons Bert-böcker…

Publisert:

LÄS VIDARE