Sven Wollter är död

Folkkära skådespelaren och författaren blev 86 – var sjuk i covid

Sven Wollter har dött i sviterna av covid-19.

Den folkkära skådespelaren som bor i Luleå insjuknade efter ett besök i Stockholm.

– Jag är 86 år gammal vet du, så jag har anledning att vara lite orolig, sa han till Aftonbladet bara några dagar före sin död.

”Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära”, skriver dottern Stina Wollter på Instagram.

Sven Wollters död bekräftas av hans dotter Stina Wollter på Instagram.

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära”, inleder hon inlägget.

Stina Wollter skriver att ”han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade”.

Hon tackar även personalen innerligt på IVA i Luleå.

”Anledning att vara orolig”

Det var i slutet av oktober som den folkkära skådespelaren berättade för Aftonbladet att han hade tillbringat hela coronaåret 2020 i Luleå eller i sommarstugan i Bohuslän. Allt för att hålla avstånd. Men så åkte han till Stockholm och fick covid-19 trots att han var noggrann med att hålla avstånd.

Efter två-tre dagar märkte han hur han började känna sig trött.

– Trött, trött, trött, sa Sven Wollter bara några dagar före sin död.

– Jag är 86 år gammal vet du, så jag har anledning att vara lite orolig. Men det är inte så där panikartat.

Gedigen skådespelarkarriär

Sven Wollter föddes 11 januari 1934 i Göteborg och utbildade sig sedan på Göteborgs stadsteater. Efter det var han verksam på stora teatrar som Riksteatern och Norrköpings stadsteater för att nämna några av dem. Sedan 1986 har han tillhört Stockholms stadsteaters ensemble.

Han har även en gedigen rollista inom tv och film. Under 1970-talet slog han igenom hos tv-publiken i Vilhelm Moberg-serien ”Raskens” i SVT. Sedan följer en rad stora roller i succéer som Bo Widerberg-filmerna ”Mannen på taket” och ”Mannen från Mallorca”. Han tilldelades en Guldbagge 1985 för bästa huvudroll i ”Sista leken”. 2001 vann han en Guldbagge i samma kategori för ”En sång för Martin” där han spelade mot sin dåvarande sambo Viveka Sehldal som han ofta filmade med.

Turnerade under hösten med sitt band

På senare år har han spelat huvudrollen i ”Van Veeteren”-filmerna baserade på Håkan Nessers romaner. 2010 spelade han i ”Änglagård - tredje gången gillt” och bland de sista rollerna gjorde han som Mauritz Schiller i ”Solsidan” 2017.

Under hösten var Sven Wollter ute på turné med bandet Nynningen. Flera av medlemmarna är gamla vänner till Wollter. De sista spelningarna, i Luleå och Göteborg, sköts på framtiden på grund av pandemin, berättade skådespelaren tidigare.

Politiskt engagerad

Skådespelaren var politiskt engagerad i stort sett hela sitt liv och kallade sig kommunist. 2018 medverkade han i Kommunistiska partiets valfilm.

– Vad hände med att stå fast vid sina värderingar, säger han i kampanjfilmen.

Sven Wollter var gift med Lisa Wede. Han hade fem barn sedan tidigare förhållanden med fyra olika kvinnor. En av hans döttrar, Ylva, dog 1992.

Sven Wollter.
Sven Wollter.
Publisert:

LÄS VIDARE