P3 Guld

Yasin vinner ”Årets artist” på P3 Guld

Av: 

Nora Fernstedt

NÖJE

Yasin tog hem dubbla vinster på årets P3 Guld-gala.

Men han kunde inte vara på plats för att ta emot priserna.

Rapparen, som varit galans stora affischnamn, sitter häktad sedan nyår misstänkt för stämpling till människorov.

Förutom den tunga kategorin årets artist vann Yasin också priset för årets hiphop/r'n'b.

– Yasin kunde inte vara på plats för att ta emot sina priser, löd ett kort meddelande innan galan raskt gick vidare till att presentera vinnaren i nästa kategori, årets dans.

– Vi tyckte det var viktigt att hans nominering fanns kvar, och då gjorde den det, och så röstade publiken fram honom som årets artist. Vad gäller årets hiphop är det hälften jury hälften publikens röster, och även där fick han flest röster, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef för Sveriges Radio, till TT.

Hon säger också att SR har försökt få kontakt med Yasin efter sändningen för att meddela honom om vinsterna.

Greps på nyårsafton

Nomineringarna av Yasin har fått det att storma kring galan redan på förhand.

Rapparen var en av de mest spelade artisterna på Spotify förra året. Sedan nyårsafton sitter han inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm, misstänkt för stämpling till människorov på en annan känd artist.

När brottsmisstankarna blev kända blossade en het debatt upp. Kritikerna menade att Yasin borde fråntas nomineringarna. Sedan han frihetsberövades har P3 spelat mindre av hans musik, eftersom det ”väckte starka” känslor, enligt områdeschefen Anna-Karin Larsson på Sveriges Radio.

Yasin.

”Förstår att det engagerar många”

Men efter diskussioner beslutades att nomineringarna skulle vara kvar.

– Vi tittar på hans musik, inte på var han befinner sig i livet just nu, även om vi förstår att det här är en fråga som engagerar många och som kan göra folk väldigt upprörda. Men P3 Guld är en gala där vi tittar tillbaka på musikåret som har varit och där var Yasin en av de mest profilerade musikfigurerna, har Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på Sveriges Radio, tidigare sagt till TT.

Hälften av vinnarna under P3 Guld-galan utses av folkets röster. Röstningen inför årets gala avslutades den 21 december – alltså drygt en vecka innan Yasin greps.

Skrev från häktet: ”Vi ses snart”

Trots att rapparen sitter häktad med restriktioner har han kunnat skriva till sina fans på Instagram. Detta tack vare polisövervakade telefonsamtal med sitt team.

”Allt är bra med mig, det händer inte så mycket på den här sidan av muren”, står det i ett inlägg som publicerades i februari.

”Var inte orolig för mig, jag har gjort det här förut. Vi ses snart, soon home”, skrev rapparen i meddelandet som avslutas med ett brustet hjärta.


Vinnarna av P3 Guld 2021:

Årets artist: Yasin

Årets grupp: Hov1

Årets låt: “Svag” – Victor Leksell (text & musik: Victor Leksell, Carl Silvergran, Felix Flygare Floderer, Kevin Högdahl, Niklas Carson Mattsson)

Framtidens artist: Jelassi

Årets rock/metal: Lik

Årets dans: Kasbo

Årets hiphop/r’n’b: Yasin

Årets pop: Victor Leksell

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Här tillkännages ”Årets artist” och ”Årets artist Hip hop & RnB” i P3 Guld. Bild från sändningen på SVT 2.
Emma Molin, 41, och Oscar Zia, 24, leder galan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

P3 Guld

Musik

Yasin Abdullahi Mahamoud