Pernilla Wahlgren om Hans sista tid: ”Var glad in i det sista”

Allsångsprogramledaren om sorgen, bröllopet i Spanien och att åldras i offentligheten: ”Min skräck är att förändra mig”

Publicerad 2024-07-07

Pernilla Wahlgren hyllade sin pappa i premiären av ”Allsång på Skansen”.

Nu berättar hon om hans sista tid.

– Det var som att han tajmade in sin egen bortgång, säger hon.

Pernilla Wahlgren, 56, leder ”Allsång på Skansen” för andra sommaren i rad – men den första utan sin pappa.

Skådespelaren Hans Wahlgren dog i cancer i maj efter att ha fått sjukdomsbeskedet sju månader tidigare. I premiärsändningen av SVT:s folkkära program hyllade Pernilla sin pappa och fick mamma Christina Schollin att bryta ihop i tårar.

Christina Schollin och Pernilla Wahlgren efter premiärprogrammet.

För Aftonbladet berättar hon om hans sista tid i livet.

– Det var som att han tajmade in sin egen bortgång. Jag var rädd för att jag skulle vara ute på turné när det hände eller stå på scenen och inte hinna hem. För man vill ändå vara nära, för mig var det så självklart att jag ville vara där. Och det blev verkligen så. Jag hade till och med haft en fotografering två dagar innan, sedan var jag helt ledig. Jag flyttade typ hem och bodde i hans rum med honom, säger hon.

Pernilla Wahlgren.

”Med in i det sista”

Hans Wahlgren mådde relativt bra hela vägen fram till sin död, trots sjukdomen.

– Pappa var faktiskt väldigt glad och med in i det sista. Det var inte så att han låg med smärtor väldigt länge. Det var sorgligt att det behövde sluta med att livet tar slut, men den sista tiden blev ändå väldigt glädjefylld.

Christina Schollin och Hans Wahlgren under förra årets ”Allsång på Skansen”.

Under delar av Hans Wahlgrens sjukdomsperiod var Pernilla Wahlgren på turné med föreställningen ”Happy ending” och där fick hon stöd av showkollegorna Kim Sulocki, Hanna Hedlund och Ola Forssmed, som alla förlorat sina pappor.

– De hade förberett mig på att sorgen kan gå i vågor och att det är väldigt skönt att ha ett glädjefyllt jobb så att man kan gå till jobbet och få skratta mitt i sorgen och så var det hela turnén, säger hon.

Pernilla Wahlgren.

Nytt bröllop i höst

Pernilla Wahlgren och maken Christian Bauer, 58, tidigarelade sitt bröllop för att Hans skulle hinna vara med innan han gick bort. Men planerna på ytterligare en ceremoni utomlands finns fortfarande kvar.

– Vi vill ha en hejdundrande bröllopsfest senare, efter sommaren. Det kommer bli i Spanien i september. Det blir något helt annat.

Pernilla Wahlgren.

Pernilla Wahlgren om...

att åldras i offentligheten:

– Förr i tiden när jag var i Biancas ålder då bantade jag som det hette det på den tiden. Hade jag gjort en sådant här jobb som ”Allsång på Skansen” då hade jag bantat innan. Nu har jag noll sådana krav på mig själv. Däremot försöker jag sova mycket och hålla mig i form. Jag tar långa promenader för hälsans skull. Visst gör jag behandlingar med Dermapen och syra för att hålla mig ungdomlig, jag använder ju hudvård jättemycket. Men min skräck är att förändra mig så att jag ser ut som någon annan, eller att lägga Botox så att jag inte kan röra på mitt ansikte.

att inte få göra reklam i sociala medier och ett eventuellt inkomsttapp under perioden som SVT-programledare:

– Jag har inte riktigt räknat på det så och pengar är verkligen inte allt. Om jag skulle tacka nej till det här jobbet bara för att jag inte kan göra betalda samarbeten, då vore jag inte någon skön människa.

att ha blivit farmor:

– Jag är galen i honom, det är fantastiskt att få bli farmor. Och så fantastiskt att Oliver och hans flickvän verkligen är så måna om att både jag och hans mormor ska vara delaktiga i hans liv. Vi umgås ju hela tiden och de ringer på Facetime. Det är en otrolig lycka att få vara så närvarande och delaktig.

Pernilla Wahlgren.

ANNONS