Robinson-Caroline berättar om cancern: ”Har mycket att vara tacksam för”

Drabbades som 18-åring

Publicerad 2023-05-02

När Caroline Persson var 18 år gammal upptäcktes en elakartad tumör i magen.

I kvällens avsnitt av ”Robinson” berättar hon om cancern.

– Jag kom ihåg att det stod ”sju procents överlevnad”, och då fick jag panik.

I kvällens avsnitt av ”Robinson” på TV4 berättar deltagaren Caroline Persson, 24, om sin erfarenhet av att ha varit sjuk i cancer, under ett samtal med deltagaren Alva Trané, 23, vars syster gick bort i sjukdomen.

Caroline Persson berättar att hon fick reda på att hon hade en elakartad tumör när hon var 18 år gammal.

– Jag fick reda på att jag hade en stor tumör i magen, en elakartad tumör som var levercancer. Det var ganska tufft att vara 18 år när man såg fram emot att ta studenten och ha hela livet framför sig och veta att man har ganska stor risk att inte få leva, säger hon i programmet.

Caroline Persson.

”Läkarna sa åt mig att inte googla”

Caroline berättar för Aftonbladet att hon fick åka in till akuten efter att hon haft en 18-årsfest för sina vänner, och kroppen plötsligt kollapsade. Senare fick hon reda på att hon hade en stor elakartad tumör i magen, som hade blivit så aggressiv att den tryckte undan andra närliggande organ. Hon gick i gymnasiet när cancern upptäcktes, och blev tvungen att sluta skolan och flytta in på sjukhuset för att få behandling.

– Läkarna sa åt mig att inte googla så mycket, för levercancer är ju en väldigt svår cancer, men jag googlade ändå. Jag minns att det stod att det var sju procents chans till överlevnad, och då fick jag panik, det kändes som ingenting, berättar hon.

Efter några månader på sjukhus kunde läkarna operera bort tumören, och Caroline Persson blev frisk från cancern. Hon är fortfarande inte friskförklarad, utan går på regelbundna kontroller för att säkerställa att det inte bildats några nya cancerceller.

”Har så mycket att vara tacksam för”

Till Aftonbladet säger Caroline att hon känner att hon hade tur som överlevde, och att hon ständigt påminns om hur tacksam hon kan känna sig.

– Det blev väldigt uppenbart när jag var sjuk och nära döden att jag har så mycket att vara tacksam för. Jag tycker inte att det är synd om mig, utan jag är bara lycklig över att jag överlevde och över att ha fått ett nytt perspektiv på livet.

Hon säger att hon är glad över att ha kunnat dela med sig av sin erfarenhet med Alva, och över att Alva berättade om sin syster.

– Det påminde mig ännu mer om hur tacksam jag ska vara, det hade lika gärna kunnat vara jag som inte överlevde, säger hon.

”Robinson” sänds söndag till torsdag i TV4.

Caroline Persson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln