"Let's dance" får sitt första samkönade par

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Artisten Andreas Lundstedt och Tobias Bader dansar tillsammans i "Let's dance".

"Let's dance" firar 15-årsjubileum med sin äldsta deltagare hittills: Siw Malmkvist, 83.

För första gången finns också ett samkönat tävlingspar med i startfältet: Andreas Lundstedt och Tobias Bader. De ska turas om att föra.

Den mest oväntade deltagaren i vårens omgång av TV4-programmet är dock Liberalernas före detta partiledare, Jan Björklund. Det är hans flitiga flossande i mediala sammanhang som gjort att han nu ligger i hårdträning inför "Let's dance".

Den blå valkampanjsskjortan är utbytt mot en knallorange med paljetter.

– De danskunskaper jag har är obefintliga. Att kunna dansa på ett 50-årskalas är en sak, det här är något helt annat. Nu är det här väldigt nära inpå och det känns rätt så nervöst, säger den tidigare utbildningsministern som kommer att bli betygsatt av tv-tittarna.

– Det hade varit jättekul att lära sig dansa om det inte hade skett i direktsändning.

TT: Finns det några likheter mellan detta och politiken?

– Jag har varit med i direktsändning tidigare, men en partiledardebatt mot Stefan Löfven är en västanfläkt jämfört med det här. Men annars är det ju ofta ett steg framåt och två tillbaka även i politiken.

Föll för smicker

Siw Malmkvist sade först ihärdigt nej, men föll till slut för smicker berättar hon – dock utan att själv tro att hon blir särskilt långvarig i programmet. Inte heller hon tycker – trots sin gedigna artistkarriär – att hon är något dansproffs från början.

– Nej, men ända sedan jag var liten har svängt på rumpan, jag har alltid rört på mig.

TT: Håller kroppen för detta?

– Ja, det tycker jag, det har jag inte ens tänkt på, säger Siw Malmkvist som inte har något hemligt trick.

– Jag tror det är gener, och jag lever inte illa, jag dricker inte och röker inte, och har mitt eget gym hemma, säger hon.

Siw Malmkvist och hennes partner Jonathan Näslund tävlar bland mot bland andra Penny Parnevik, 23 år.

– Jag kan inte dansa, men man lär sig. Det går bra, vi tränar mycket, säger hon.

För första gången har svenska "Let's dance" också ett samkönat par med i tävlingen. Andreas Lundstedts tidigare erfarenhet av pardans är "en bugg med mamma någon gång".

– Då styrde jag, säger han och berättar att han och hans danspartner Tobias Bader kommer att ha koreografier där de turas om att föra respektive följa.

"Allt är möjligt"

När TV4 frågade om han ville ha en manlig danspartner svarade han, till skillnad från tidigare deltagare som fått samma fråga, ja.

– Jag tycker att det behövs. Jag vill gärna visa nya generationer, kidsen, att allt är möjligt. Fortsätt drömma, det ska inte spela någon roll, allt funkar. Dans kan vara den bästa konstformen som finns, att få uttrycka sig med rörelse och skapa ett skådespel mellan två människor, det är väldigt häftigt.

"Let's dance" har säsongspremiär i TV4 20 mars.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN