Petra Mede: ”Jag bad Ruben Östlund om en huvudroll”

Petra Mede är aktuell med ”Stjärnornas stjärna”.
Petra Mede är aktuell med ”Stjärnornas stjärna”.

Eurovision song contest. Melodifestivalen. Guldbaggen.

Petra Mede, 50, är de stora tv-programmens drottning.

Inför tredje säsongen av TV4:s ”Stjärnornas stjärna” har vi träffat henne för att prata programlederi, eventuell 50-årskris, om hon är tillknäppt eller inte och när hon tycker att hon själv varit pinsam.

– På efterfesten till min sista Guldbaggegala gick jag fram till Ruben Östlund och bad att få huvudrollen i hans nästa film. Han log lite ansträngt, berättar hon.

Petra Mede och jag träffas på ett fik drygt en vecka innan det är premiär för tredje säsongen av TV 4:s ”Stjärnornas stjärna” under lördagskvällen. Och en dag innan födelsedagen, i lördags. Det är lika bra att gå rakt-på-sak:

Har du någon 50-årskris?

– Jaha… vi går rakt på det personliga. Vänner har överraskat mig. På redaktionen har det varit silverballonger med mitt namn och champagne. I helgen firade jag privat, med min dotter, min syster med familj, mina föräldrar och några vänner. Kanske blir det någon fest i sommar.

– Men kris… kriser kommer med jämna mellanrum, oavsett ålder. Man vet ju livets dramaturgi, dess utgång, det är inte så mycket att göra åt det, det är bara att vara tacksam så länge man får vara med och fortsätta springa.

Ska vi ta den liknelsen, tillhör Petra Mede de som springer i, typ, världsrekordstempo. Att hon utsågs till årets kvinnliga stå upp-komiker 2009 och flitigt deltog i humorprogram som ”Parlamentet”, är nog inte det som den breda publiken längre förknippar henne med.

Petra Mede avslöjar tidigare kodnamnet – ”Harry Potter”.
Petra Mede avslöjar tidigare kodnamnet – ”Harry Potter”.

”Knep käft och var hemlig i ett halvår”

Sedan tio år tillbaka är hon är de stora tv-programmens drottning. Eurovision song contest. Melodifestivalen. Guldbaggegalan. Nyligen var det ”QX-galan” i TV4, där man hemlighöll programledarens namn till och med en bit in i själva sändningen. Hasse Aro inledde galan.

– Det var otroligt juste av honom att gå ut och ställa sig där och sakta men säkert göra sig mer och mer impopulär. Jag tror ingen förstod att jag skulle leda galan, fast jag satt där i publiken. Men det var ju inte som att vara hemlig båda gångerna jag gjorde ESC. Då knep jag käft och var hemlig i ett halvår. År 2013 gick jag under kodnamnet ”Harry Potter”.

Som vanligt, fick Petra Mede lysande kritik efter galan. Hon är van vid det. Och håller med om att hon har skaffat sig ett varumärke där hon leker med ego och starkt självförtroende. Men erkänner samtidigt att hon har bra självföretroende när det gäller just jobbet.

– Jag är dålig på många saker. Men det jag jobbar med, där kan jag inte hålla på med för mycket låtsasödmjukhet eller vad jag ska säga. Vem är du som tror att du är ödmjuk? Bara det innebär ju att du tror du är bättre än andra.

Kommer självförtroendet från att du är uppvuxen i en överklassfamilj?

Petra Mede protesterar mot min beskrivning, även fast pappa Klas har varit vd i några olika företag.

– Det är ingen överklassfamilj, men jag är däremot uppvuxen i en väldigt harmonisk och lycklig kärnfamilj. Mamma var advokatsekreterare men också hemma en hel del med mig och min syster. Pappa var med och byggde upp Volvo finans i Göteborg och ja, precis, i Göteborg är ju Volvo stort. Men han var också mycket hemma och närvarande.

Vad tyckte föräldrarna om ditt yrkesval?

– Utbildning har alltid varit viktigt. Nu har jag en fil kand från universitetet, i franska, spanska, konsthistoria och lite olika grejer. Jag höll på med en magisteruppsats i fransk lingvistik när jag började med humorn. Det såg väl inte mina föräldrar komma riktigt… jag hade ju hållit på med dansen. Men de har alltid varit stöttande.

Petra Mede.
Petra Mede.

”Var aldrig roligare än någon annan i klassen”

Det var pappans jobb som tog familjen från Stockholm till Partille utanför Göteborg. Där gick Petra i skolan i klass 1-9. Hon har fortfarande kontakt med flera av tjejerna i klassen.

– Det är ett supergäng. De fyrar av one liners hela tiden när vi träffas. Jag var aldrig roligare än någon annan i klassen.
I samma årskull i Partille fanns två andra blivande kändisar; artisten Sofia Källgren och Arvingarnas sångare Casper Janebrink.

– Oh, klart jag minns honom. Casper var ju snyggast i Partille!

Höll du på honom lite i smyg när han vann förra säsongen av ”Stjärnornas stjärna”?

– Mitt patriotiska hjärta höll på honom, han symboliserade hela min barndom. Ola Salo höll jag på för hans extravaganta stil.

Med start på lördagen väntar en ny säsong. Årets deltagare är Nano, Jessica Andersson, Jon Henrik Fjällgren, David Lindgren, Elisa Lindström, Nicke Borg, Amanda AMWIN Winberg och Mapei. I premiärprogrammet sjungs det hårdrock.

– Alla är fruktansvärt tävlingsladdade. Vi har ju tre ”Let's dance”-vinnare bland de tävlande.

Gör du mycket research på deltagarna så du vet vad du kan skämta med dem om?

– Absolut. Nu ska det ju inte vara fokus på programledaren, jag är mer av smörjningsmedel eller vad säger man… Kugghjul. Men vi gör djupintervjuer med dem och de tittar jag på.

När vinnaren har korats, väntar den fjärde säsongen av SVT:s dramakomediserie ”Bonusfamiljen”. Där spelar Petra Mede Katja, ensamstående mamma som från-och-till har kärleksstrulat med Niklas Engdahls rollfigur.

– Det är lustigt vilket genomslag serien har fått. Jag kan stå i en hiss och någon säger: Öh, Katja. Jag måste ge en eloge till Clara, Moa och Felix Herngren och alla andra inblandade.

Sugen på mer skådespeleri

Petra säger att hon verkligen är sugen på mer skådespeleri. Och att hon trivs med rollen som Katja för att den ligger väldigt långt från henne. För att Katja är tillknäppt och har svårt för att visa känslor.

Jag tänker: Ska jag protestera eller inte? Jag såg ju Petra Medes självbiografiska show ”Den ofrivilliga divan” för några år sedan.

Där snabbspolade hon sig genom sitt liv på några minuter och skämtade sedan om annat (i och för sig väldigt roligt). Så jag säger:

Visst är du också tillknäppt? Du avslöjar väl sällan så mycket om dig själv?

Efter några sekunders tvekan säger Petra:

– Nu genomskådade du mig. Nä, jag vet ju väldigt väl vad jag säger och inte säger. Jag har inget som helst behov av att prata om mitt privatliv. Inte minst för att då måste man även lämna ut andra människor.

Hon erkänner dock en sak hon tycker är lite pinsam. Hon ledde Guldbaggegalan sex gånger, 2011-2012 och 2015-2018. Som ”objektiv” programledare, höll hon då tyst om sin egen filmsmak. Men det var under dessa år som Ruben Östlund gick från anonym till världsberömd filmregissör. Och nu kan det sägas:

– Ruben är min idol. Jag är helt knockad av honom. Jag har vänner som har lämnat biografen för att de fått ångest av hans filmer, jag tycker han är genial. På efterfesten till min sista Guldbaggegala gick jag fram och bad att få huvudrollen i hans nästa film.

Var du nykter? Vad sa Ruben?

– Ja… jag var nog ändå nykter. Han log lite ansträngt.

Namn: Petra Mede.
Ålder: 50.
Bor: Bromma strax utanför Stockholm.
Familj: 7-årig dotter.
Aktuell: Leder ”Stjärnornas stjärna” i TV 4 med start lördag 14 mars.

Petra Mede om…

… att leda ESC:s 60-årsjubileum i London 2013, ihop med Graham Norton:
– Han var inte alls någon primadonna. Tvärtom. Att vid något tillfälle improvisera och få 4 000 människor att gapskratta, var ju helt fantastiskt. Då fick man lite storhetsvansinne. Typ ”jag kan vara bäst i England också” (skratt). Det fanns lite intresse från England att jag skulle leda andra program också. Det får vara hemligt vad det var, för det blev bara lösa diskussioner. Men det fanns inte på kartan, min dotter var och är så central och hon var liten då.

… det allra bästa hon har gjort i ESC-sammanhang:
– Ett typiskt ”Hollywoodnummer” i andra ESC-semifinalen ihop med Måns Zelmerlöw. Måns och mitt samspel, det var en sådan höjdpunkt. Vi kompletterade varandra på ett outstanding sätt.

…Edward af Sillén, som skrivit manus till många program som Petra har varit programledare för:
– Han har ibland skrivit vartenda ord jag sagt, ihop med sin kompanjon Daniel Réhn. Det verkar som Eurovision-fans alltid håller på med någon tävling om vem som är bästa värd för programmet. När de då nämner mig, måste jag säga att Edward är den okrönta kungen när det gäller Mello och Eurovision.

…bästa skämtet på en Guldbaggegala:
– Ett med Ann Petrén. Jag pratade om hur hon hade gjort ett så fint porträtt av en äldre kvinna bla bla bla och alla trodde jag pratade om Björn Runges ”Happy end”, som hon vann en Guldbagge för. Och så tittade jag på Ann och sa: Eulalia i nya Åsa-Nisse-filmen. Det är jag väldigt nöjd med.

…kommande självbiografiska boken ”Skam och högmod i Sävedalen”, som kommer i höst:
– Efter fyra ”Sommar”- och ”Vinter”-prat i radion blev jag kontaktad av några olika förlag. Boken utspelas under en dag. Från morgon till kväll. Så händer det saker som får mig att minnas tillbaka till när jag var mellan 5-12 år. Både roliga och sorgliga saker. En favoritförfattare, Ian McEwan, har använt ett liknande upplägg.

…vad hon själv lyssnar på för musik:
– Som ung var jag en lydig flicka och lyssnade på mammas och pappas favoriter. Supremes, Diana Ross, Harry Belafonte, Fats Domino, Roger Whitaker. Och Abba, förstås. Nu är det mycket modern fransk och belgisk musik. En favorit är Francis Cabrel. En blandning av Cornelis Vreeswijk och Kent.

Publisert:

LÄS VIDARE