Youtube-tvillingarna åtalade för bankråns-hyss

Alan och Alex Stokes riskerar fyra års fängelse för skämtvideon

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Alan och Alex Stokes skämtvideo kan sluta med fängelse.

Ett dussintals poliser larmades och en oskyldig taxichaufför tvingades ur sin bil under vapenhot misstänkt för att vara flyktchaufför.

Nu åtalas Youtube-tvillingarna för olaga frihetsberövande och falsklarm, uppger åklagaren i ett pressmeddelande.

Youtube-stjärnornas så kallade prankvideo har visats över en miljon gånger, uppger People, men den kan resultera i fängelse för tvillingarna Alan och Alex Stoke, 23. I filmen har bröderna klätt sig i svarta heltäckande kläder och skidmasker och springer runt på gatan med bagar fyllda med sedlar, för att få förbipasserande att tro att de just utfört ett bankrån.

Alan och Alex Stoke i videon som kan ge dem upp till fyra års fängelse
Foto: Youtube
Alan och Alex Stoke i videon som kan ge dem upp till fyra års fängelse

I en sekvens i videon ses de hoppa in i en Uber-taxi och en av bröderna säger:

– Vår flyktbil försvann.

Uberchauffören svarar:

– Det här är konstigt. Det är inget kul. Ni kan inte åka med här. Var snäll och kliv ur bilen.

Under vapenhot

I ett pressmeddelande från åklagarkammaren i Orange County i Kalifornien beskrivs hur ett ögonvittne larmat polisen efter att ha sett tvillingarna hoppa in i bilen fullastad med sedlar. Polis som kom till platsen tvingade ut Uberchauffören ur sin bil under vapenhot, i tron att den oskyldiga mannen var flyktchaufför. Han släpptes när det blev uppenbart att han inte varit inblandad.

Foto: Youtube
Youtube-profilerna Alan och Alex Stoke riskerar fyra års fängelse efter bankråns-hyss

I Youtube-videon hörs Alan och Alex Stokes berätta för en grupp ungdomar om inspelningen:

– Vi har fått polisen efter oss typ hela dagen. Jag beställde en Uber och vi hoppade in i bilen och folk såg hur vi gjorde det med skidmasker och allt och sen kastade Uberföraren ut oss ur bilen, säger en av bröderna.

– En minut senare kom det typ 10 poliser som drog sina vapen mot honom. Det var typ gevär. De trodde att han var vår flyktbil så de hade typ 15 vapen och han bara: ”jag är inte med på det här”. Stackars snubbe, säger den andra brodern i videon.

”Med hjälp av våld, hot, bluff eller bedrägeri”

Bröderna åtalas nu för olaga frihetsberövande med hjälp av våld, hot, bluff eller bedrägeri och dessutom för att ha orsakat falsklarm som fått polisen att rycka ut. Om de fälls riskerar de upp till fyra års fängelse, uppger åklagaren.

– Det här är inga hyss. Det är brott som kunde ha resulterat i att någon blivit allvarligt skadad eller till och med dödad. Rättsväsendet har svurit att skydda allmänheten och när någon larmar polisen om ett pågående bankrån så kommer de att svara med att skydda liv. I stället hittade de någon form av förvridet försök att öka sin popularitet på internet genom att utsätta allmänheten och poliser för fara, säger Orange Countys chefsåklagare Todd Spizer i pressmeddelandet.

Stoke-tvillingarna har plockat bort videoklippet, men den går fortfarande att se eftersom flera andra Youtube-kanaler har återpublicerat klippet.

Publicerad:

LÄS VIDARE