Känn ingen sorg

Så har ni aldrig sett ”Maggan” från ”Vår tid är nu”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

GÖTEBORG. Svenska folket känner henne som ”Maggan” i SVT-serien ”Vår tid är nu”.
I ”Psykos i Stockholm”, invigningsfilm på Göteborg Film Festival, visar Josefin Neldén, 35, upp helt nya sidor.
– Jag har ingen aning om det är himmel eller pannkaka, folk kanske tittar och tycker det är det värsta överspelet de har sett, säger hon.

Josefin Neldén.
Josefin Neldén.

Josefin Neldén behöver knappast oroa sig. Recensionerna kommer väl inte förrän vid premiären 24 april, men det var rungande applåder efter premiärvisningen.

Och jag tycker hon övertygar hundraprocentigt som en mamma som får en jobbig psykos när hon tar med sin 14-åriga dotter (Josefine Stofkoper) på födelsedagsresa från Göteborg till Stockholm. Resan blir inte alls som de hade tänkt sig…


Filmen är inspirerad av en resa regissören Maria Bäck själv gjorde med sin mor när Maria var 14 år.

– Jag har inte tänkt att jag spelar en person som finns på riktigt, utan mer att vi har tagit en startpunkt där. I förarbetet, jag gjorde ju research inom psykiatrin, träffade jag även Marias mamma och tog en fika ihop och pratade om livet och allt möjligt.

– Hon var där på premiären och kramade om mig efteråt. Men jag tror hon har sett filmen många gånger, hon har den på egen länk i datorn.

”Ett väldigt önskat barn”

När jag träffar Josefin, är vi faktiskt fyra personer i rummet. Fotografen, jag, Josefin – och hennes blott fyra veckor gamla dotter Sally, som glatt gurglande låter sig ammas medan vi pratar. Bebisar bryr sig inte om intervjuscheman…

– Det var ett väldigt önskat barn, säger Josefin, som nu ska vara föräldraledig och inte har något jobb inplanerat.

En specialsäsong av ”Vår tid är nu” är inspelad, den utspelas mellan första och andra säsongen. ”Maggan”, rollen som gjort Josefin Neldén både folkkär och till hbtq-ikon, är förstås med.

”Betytt supermycket”

”Maggan” som gick från att vara ensamstående mamma och lesbisk, i båda fallen ett utanförskap på den tiden när tv-serien utspelas, till att så småningom bli toppolitiker när serien slutade.

– Rollen har betytt supermycket. Det är svårt att koka ned till några få meningar, men… att få gestalta hela hennes resa under så lång tid, att hon förvandlas från ganska försiktig till en som tar allt större plats, jag är väldigt glad och stolt över det. Jag trodde aldrig serien skulle slå så brett. Jag får jättemycket fina reaktioner på stan, det är som att man har hängt hemma hos folk varje måndag.

Namn: Josefin Neldén.
Ålder: 35.
Familj: Förlovad och sambo, två döttrar, på snart fem år respektive fyra veckor.
Bor: Hus i Göteborg.
Karriär: Ett 20-tal film- och tv-roller, i urval: ”Tjenare kungen”, ””Predikanten”, ”Stenhuggaren”, ”Simon och ekarna”, ”Känn ingen sorg”, ”Min så kallade pappa”, ”Pojkarna”, ”Ängelby”, ”Gräns”, ”Vår tid är nu”. Har långtidskontrakt på Backateatern i Göteborg.
Aktuell: Har huvudrollen i ”Psykos i Stockholm”, filmen som invigde Göteborg Film Festival.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya SVT-serien ”Kalifat” om svenska IS-terrorister lär väcka rabalder

ÄMNEN I ARTIKELN

Känn ingen sorg

Vår tid är nu

Hbtq