Anne Lundberg

Anne Lundberg: ”Missbrukets baksida inte så jäkla charmig”

Av: 

Angelica Linde

NÖJE

Anne Lundbergs pappa var missbrukare.

I podden ”Livshjulet” öppnar hon upp sig om hur det präglat henne.

– Jag dricker inte särskilt mycket, jag har sett för många negativa konsekvenser, säger hon.

När Anne Lundberg, 50, växte upp hade hennes pappa psykiska problem, som han enligt henne försökte självmedicinera med diverse missbruk.

– Han var deprimerad och tog till varje medel han kunde för att få bort det onda. Det var tabletter eller alkohol eller kvinnor. Han missbrukade allt kan man säga, berättar hon i senaste avsnittet av podden ”Livshjulet”.

Hon beskriver sin uppväxt som otrygg på det sättet att hon aldrig visste vad som väntade när hon kom hem från skolan.

– Man tassade hela tiden på tå för någon annan. Lever man med en missbrukare är det alltid någon annan som sätter agendan, oavsett om personen är där eller inte. Jag visste aldrig om pappa sov eller inte när jag kom hem, om man fick skratta eller var tvungen att vara tyst. Om det passade att ta hem en kompis eller inte, säger hon i podden.

Tog sitt liv

Med den hemmiljön blev hon bra på att känna av stämningar.

– Om jag ville veta om jag kunde ta hem en kompis efter skolan kunde jag ganska snabbt springa in i hemmet, känna av stämningen, och sedan veta om vi kunde vara där eller borde gå hem till någon annan. Den förmågan sitter kvar än idag. Om jag blir bjuden på middag tycker jag att jag kan känna av direkt om värdparet har bråkat innan gästerna kom, säger hon i ”Livshjulet”.

Själv dricker hon inte särskilt mycket, vilket hon tror beror på att hon fick se vad hennes pappas missbruk gjorde med honom.

– Jag och mina bröder är alla väldiga måttlighetsmänniskor. Det tror jag beror på att vi har sett alkoholens och tablettmissbrukets baksidor, och det är inte så jäkla charmigt. Jag kan absolut ta ett glas vin en fredagskväll, men jag dricker inte särskilt mycket. Jag har sett för många negativa konsekvenser.

Anne Lundbergs pappa tog sitt liv innan han hann bli bättre. Nu leder hon en dokumentärserie om självmord, ”30 liv i veckan”, tillsammans med Sofia Helin, som visas i april på SVT.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lance Hedman: Pappa var påtänd eller borta

ÄMNEN I ARTIKELN

Anne Lundberg

Missbruk

Sofia Helin

Självmord