Bosse i ”Gatans kör”: ”Efter missbruket hamnar man lätt i ett ingenmansland”

Får Rickard Söderberg att gråta: ”En sådan smärta”

1 av 6
NÖJE

Han har knarkat i 40 år.

Men nu har Bosse, 56, ”klivit av” – och sjunger i Rickard Söderbergs ”Gatans kör” i SVT.

– Det var första gången jag började grina på riktigt, säger Söderberg i programmet.

Rickard Söderbergs ”Gatans kör” har blivit en hjärtevärmande tv-hållpunkt i vintermörkret. I kvällens avsnitt berättar Bosse, 56, om sin väg bort från ett fyra decennier långt missbruk.

– Man hamnar i ett ingenmansland där man inte riktigt vet sin identitet längre, är man narkoman vet man att man är narkoman. Den tunga biten som nog får många att trilla tillbaka tror jag är när man inte hittar sin nya identitet, identiteten som knarkare väger över, säger Bosse i avsnittet.

En socialsekreterare uppmanade honom att skaffa sig en hobby, SVT-programmet har hjälp honom på vägen med det.

– Är du inte knarkare får du skaffa dig en hobby, jag har haft sex och knark tidigare. Med körsången har jag fixat mig en ny hobby, säger han och skrattar.

Systern dog i överdos

Hans mamma led av psykiska problem, och möjligtvis drogmissbruk, säger han. Han och hans systrar blev satta i olika fosterhem i Östergötland. Mitt i första klass fick han komma hem till mamma i Stockholm igen. Ett destruktivt förhållande när han var 27 fick hans tidigare sporadiska missbruk att eskalera.

– Allt brakade ihop, vi knarkade båda två och det blev mer och mer. Att knarka blir ett 24 timmars-arbete, säger han.

Hans båda systrar hamnade också i missbruk, en av dem dog i en överdos i mitten av 80-talet.

– Det har varit många sorgliga stunder i mitt liv men jag försöker hitta glädjeämnena, säger han i ”Gatans kör”.

Fick Söderberg att gråta

Under repetitionerna brister han ut i Nationalteaterns ”Men bara om min älskade väntar”, låten hans flickvän ständigt bad honom sjunga.

– Hon är tyvärr borta, hon gick bort i cancer. Hon fick inte ens bli 50. Jag tänker på henne och andra som gått bort och nynnar på den.

Sången gjorde ett direkt intryck på körledaren Rickard Söderberg.

– Det var första gången jag började grina på riktigt. Det var en sådan känsla, smärta och livskraft. Han är glad och bullrig, ju mer vi lärt känna varandra har jag sett det otroliga djupet, humorn, tajmingen.

”Folk stannar upp och pratar ”

Premiärprogrammet lockade 612 000 tittare. Efter det har Rickard Söderberg bombats med varma ord om programmet.

– Vi har fått så otroligt mycket fint, människor som säger att de får höra deras röster och se deras glädje och uppleva deras kreativitet. Detta är inte ett tv-program utan människor som hittar en ny plats i vardagen.

Programmet har redan börjat förändra samhället, känner han.

– Jag har fått så många av mina fördomar krossade på ett underbart sätt. Människor upplever samma sak, helt plötsligt har de stannat upp och pratat med de som säljer hemlösas tidningar. De små sakerna, att vi ser varandra som medmänniskor.

”Gatans kör” sänds på onsdagar kl 21:30 i SVT1.