Janouch i blåsväder efter flyktingutspel

Påstår att svenskar börjat med vapenträning – får skarp kritik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NÖJE

Katerina Janouch kritiseras än en gång efter ett utspel om svensk flyktingpolitik.

Författaren ska bland annat ha påstått att allt fler svenskar börjat med vapenträning.

Katerina Janouch, 52, befinner sig återigen i hetluften efter att i tjeckiska tv-kanalen DVTV vädrat sina åsikter kring flyktingpolitiken i Sverige. I en artikel refererar DN:s journalist Hynek Pallas till intervjun där Janouch, enligt honom, berättar att hon börjat med vapenträning.

”Jag känner mig inte säker. Allt fler svenskar lär sig att skjuta”, ska författaren ha sagt enligt Pallas.

Janouch ska vidare ha sagt att lite multikultur är bra. ”Men för mycket... Det är som när man översaltar maten. Det blir inte gott”.

Kritiseras hårt i sociala medier

På Facebook får nu författaren ta emot massiv kritik.

En av de som kritiserar författaren är eventarrangören Micael Bindefeld, 57. Till Nöjesbladet utvecklar han sin kritik.

– Hon är själv judinna. Och vi som är judar har själv varit ett folk på flykt i årtusenden, och jag tycker vi ska vara på vakt med vad man säger och ha förståelse, säger Micael Bindefeld.

Journalisten och Tjeckien-experten Peter Larsson är en annan som reageat på Janouchs uttalande.

”Hennes förenklingar, halvsanningar och direkt lögner fungerar som ett indirekt stöd och en bekräftelse på de fördomsfulla och xenofobiska uttalande som presidenten (reds. anm. i Tjeckien) Milos Zeman sprider”, skriver han på Facebook.

Katerina Janouch svarar själv på Larssons kritik:

”Varsågod och förneka Sveriges problem ni. Kanske i er egen bubbla. Jag står för mina ord och är bekymrad för Sverige. Kan ni andra här i era svar ge mig en enda länk om att det går åt rätt håll?”, skriver hon i en kommentar till Larssons inlägg.

Jämförde invandrare med ”gatuslödder”

Det är inte första gången Janouch kritiseras för sina åsikter. I samband med att ett hundratal maskerade personer attackerade människor i centrala Stockholm i januari 2016, beskrev hon på Twitter en grupp invandrare som ”gatuslödder”, samtidigt som hon förklarade att hon hejade på våldsverkarna. Efter inlägget gjorde hon en pudel och bad om ursäkt.

”Jag trampade snett, jag ångrar att jag uttryckte mig så raljant”, skrev hon i en tweet.

Publicerad: