”Skam” stoppas för utlandet

1 av 4
NÖJE

Hela världen pratar om ”Skam”.

Men nu får alla inte möjlighet att se succéserien.

Norska NRK väljer att blockera dem som vill se programmet utomlands.

Från Norden till Kina. Norska ”Skam” har blivit en supersuccé världen över.

De svenska tittare som vill se den fjärde säsongen av programmet, redan när det släpps i Norge, kan därför få tvingas vänta tills programmet får premiär i Sverige. 

Musikrättigheter ska vara anledningen, skriver NRK P3:

NRK har mottagit ett krav från IFPI i Norge om att omedelbart geoblockera serien så att den bara kan ses i Norge, säger NRK:s advokat Kari Anne Lang-Ree.

Avtalen måste skrivas om

På fredagen påbörjades arbetet med att blockera serien för utländska tittare. Enligt NRK P3 gäller avtalen som gjorts med ägarna till musikrättigheterna, endast för att serien ska kunna visas för norsk publik. Nu när serien gjort succé utomlands krävs det att avtalen skrivs om.

När serien blev så stor utomlands tvingades vi be NRK att geoblocka, för att sedan förhandla fram ett nytt avtal för publicering utanför Norge, säger IFPI-chefen Marte Thorsby till VG.

– NRK har rätt till att publicera innehållet för norrmän i Norge och i utlandet, och musikbranschen reagerar nu på att för många andra ser det utan att NRK har betalt för de internationella visningsrättigheterna, säger Kari Anne Lang-Ree.

Enligt advokaten jobbar man nu för att hitta en lösning.

SVT: Påverkas inte

Säsong tre av ”Skam” visas just nu på SVT play. Josephine Görander, projektledare för ”Skam” på SVT, säger till Nöjesbladet att kanalen i dagsläget inte påverkas av IFPI:s krav på NRK, tittare från utlandet kan dock inte se avsnitten på SVT Play eftersom de redan är geoblockade där.

Huruvida det skulle få någon inverkan på SVT:s planer för att sända säsong fyra, som väntas ha premiär till våren i Norge, kan hon inte svara på.

– Gällande säsong fyra kan vi i dagsläget inte kommentera något eftersom ingenting ännu är klart och den ligger under produktion.

ARTIKELN HANDLAR OM