Barnkanalen kritiseras för vikthets

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SVT
Dogge Doggelito i ”Gäst i spenaten”.

Programmet ”Gäst i spenaten” som sänds i Barnkanalen har fått stark kritik i sociala medier.

Anledningen är att de lyfter viktnedgång.

– Jag förstår inte vad problematiken är, säger Johanna Gårdare, ansvarig utgivare.

Barnkanalens program ”Gäst i spenaten” fick stark kritik riktad mot sig i veckan. I det berörda programmet besöker rapparen Dogge Doggelito en familj som bor i ett torp i Sörmland. Där ska han prova på ett alternativt sätt att leva. Kritiken riktas inte mot just Dogge Doggelito, utan mot Barnkanalen som har valt att lyfta Dogges viktnedgång i sitt program.

”Sen några månader tillbaka har Dogge gått ner lite över 20 kilo. Och därför är han noggrann med sin kost”, säger en speakerröst i programmet.

Kroppsaktvisten Natasha ”Lady Dahmer” Blomberg har 47 000 följare på Instagram. Hon valde att re-posta ett inlägg av kontot ”naknafetasanningen” som kritiserar programmet. Lady Dahmer, liksom många av hennes följare, reagerade starkt på en bit av programmet. Hon valde därefter att skriva ett blogginlägg om sina tankar kring det som lyfts i programmet.

”För mig är det väldigt viktigt att mina barn växer upp med god självkänsla och sund kroppsbild, att de får slippa mycket av den ångest jag själv och många andra med mig växte upp med kring kroppen och utseendet och vikten”, skriver Lady Dahmer i sin blogg.

”Ansvarslöst och okunnigt”

Hon beskriver hur hon blev förvånad och äcklad över att Barnkanalen ”ansvarslöst väljer att plantera dessa tankar i huvudet på sina unga tittare”. Hon tycker inte att viktnedgång ska kopplas ihop med att vara noga med kosten.

”Det är ansvarslöst och okunnigt och det hör framförallt inte hemma i ett barnprogram”, skriver hon på bloggen.

Johanna Gårdare som är programchef för barn och ungdom på SVT och ansvarig utgivare för ”Gäst i spenaten” har tagit del av den kritik som lyfts i sociala medier.

– Jag har också tittat en gång till på själva programmet, och den delen av programmet som de kommenterar. Och jag kan inte riktigt se att det är någon vikthets om jag ska vara helt ärlig.

– Vi måste kunna nämna ordet vikt i barns närvaro. Jag ser faktiskt inte överhuvudtaget någon som helst problematik med det, säger hon.

”Har inte med kroppshets att göra”

Johanna Gårdare betonar att ”Gäst i spenaten” inte är ett barnprogram, utan ett familjeprogram. Eftersom det är ett realityprogram, och Dogge Doggelito själv valde att lyfta ämnet, tycker hon inte att det är ett problem.

– De sitter i en situation där de skalar potatis och han nämner att han försöker undvika potatis på grund av stärkelse. Och det är ett samtal som handlar om mat och hälsa, så det tycker inte jag är konstigt att han nämner det där, säger Johanna Gårdare.

Tycker ni inte att det ökar till den kroppshets som samhället redan lägger på barn och unga när ni lyfter ett ämne som viktnedgång i programmet?

– Nej, inte när det görs i den här kontexten. Att han säger att han undviker, chips, godis och snabbmat, och att han har gått ner från hundra kilo till en vuxen mans normalvikt. Det kan jag inte se har att göra med kroppshets eller vikthets överhuvudtaget, säger hon.

Tycker ni att barn bör fundera över viktnedgång och kost?

– Inte över viktnedgång. Men att barn ska fundera över vad man stoppar i sig och hur man påverkar sin hälsa med kroppen, det tycker jag självklart är jätteviktigt. Det gör vi i olika sammanhang och det är vi ju heller inte ensamma om, säger Johanna Gårdinger.

Nöjesbladet har sökt Lady Dahmer.

Publicerad:

LÄS VIDARE